Ljekari Univerzitetske dječije klinike u Tiršovoj, u Beogradu, juče su transplantirali bubreg petogodišnjem dječaku iz Crne Gore. Taj veliki zahvat, koji će mališanu umnogome da olakša život, urađen je u saradnji sa engleskim stručnjacima iz GOSH klinike, koji su lideri u ovoj oblasti hirurgije u Evropi.

Iako se transplantacije bubrega sa roditelja na dijete rade često, pomak u ovoj grani medicine leži u tome što su doktori bubreg iz majke, koja je u ovom slučaju donor, izvadili laparoskopski, minimalno invazivnom hirurškom metodom.

Dječak koji je juče transplantiran ima urođenu bolest, anomaliju razvoja bubrega. To je, nažalost, dovelo do popuštanja bubrežnih funkcija, a kasnije i potrebom za zamjenom bubrega – objašnjava za “Blic” docent dr Brankica Spasojević, pedijatar-nefrolog u Tiršovoj koja učestvuje u liječenju.

Prema njenim riječima, dječak je imao sreću da je moguća transplantacija, kao i da je majka odgovarajući donor. Ipak, doktori su se tokom operacije borili s raznim izazovima.

– Dijete je veoma male telesne težine, ima nešto manje od 20 kilograma. Kada transplantirate tako malog pacijenta, ta intervencija spada u grupu rizičnih. Može doći do različitih komplikacija, od kojih je najčešća tromboza – priča dr Spasojević.

Djetetova majka je, s druge strane, gojazna, što je opet bio problem, jer je bubreg od krupne majke mnogo veći od dečjeg bubrega. No, i ta prepreka je savladana.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments