Da trenutak uživanja postaje vječnost, a šolja čaja postaje šolja ljudskosti, rekao je Kakuzo Okakura, u svojoj čuvenoj Knjizi o čaju. U ovu izreku uvjerili smo se nebrojeno mnogo puta. Međutim, da li su istog mišljenja i poznate ličnosti širom svijeta?

Iznenadićete se! New York Times je prije nekoliko godina prenio anegdotu kako je Barak Obama zatražio da se frižider Bijele kuće ispuni njegovim omiljenim organskim čajem. Zamislite kakva predsjednička naredba. Tako i nekadašnja pjevačica grupe Spice girls, a sada modna dizajnerka, Viktorija Bekam, čim se probudi pije zeleni čaj. Takođe, modni dizajner, Majkl Kors, kaže da njegova jutarnja rutina podrazumijeva ispijanje ledenog čaja u koji dodaje komad limuna.

Ipak, na stranu ko sve pije čaj, zašto baš ovaj napitak? Čaj je užitak. To je drugo najpopularnije piće na svijetu, odmah iza vode! Čaj spaja ljude širom svijeta. I, jednostavno, čini nas srećnima! Čaj ima moć smirivanja. Prema posljednjim istraživanjima, ispitanici koji su popili čaj prije spavanja, potvrdili su da su se osjećali bolje, da su lakše zaspali i još kvalitetnije spavali. Poznato je da kamilica ima veoma umirujuće dejstvo, te da potpomaže da lakše utonete u san. Pijući ovaj napitak, izdržljiviji smo tokom fizičkih aktivnosti. Konzumiranje zelenog čaja za vrijeme ljetovanja nam pruža zaštitu od ultraljubičastih zraka.

Bilo da je topli ili ledeni, čaj je napitak raznovrsnog ukusa uz koji se najbolje opuštamo i koji nam daje snagu iz dana u dan. U potrazi za savršenim ukusom čovjek je stvorio fuziju čaja, voća i bilja. Nema boljeg načina da ostanete u „kontaktu sa samim sobom“, ali i da se povežete sa prirodom! Najbolja sanjarenja su baš uz ovaj napitak. I ne pije se samo kada smo bolesni. Baš naprotiv, ispijanje čaja je čist hedonizam.

Tako da, kada vam s’ vremena na vrijeme zatreba trenutak mira, navalite na svoju šoljicu čaja!

Izvor: b92.net

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve