Završeno jubilarno izdanje Bedem festa: „2Cellos“ gostuje sljedeće godine

,,Ovaj festival je prevazišao nas, mi moramo toga da postanemo svjesni. Ono što mogu da najavim je „2Cellos“ na 11. Bedem festu'', rekao je direktor Bedem festa Petar Šundić, sumirajući utiske onoga što se događalo na tvrđavi prethodne četiri noći i najavio novo svjetsko ime

,,Ovaj festival je prevazišao nas, mi moramo toga da postanemo svjesni. Ono što mogu da najavim je „2Cellos“ na 11. Bedem festu”, rekao je direktor Bedem festa Petar Šundić sumirajući utiske onoga što se događalo na tvrđavi prethodne četiri noći i najavio novo svjetsko ime.

onogost.me

A dogodio se, po drugi put na tvrđavi „Zlatni dan“ Bisere Veletanlić, jedan od najboljih bubnjara sa prostora bivše Jugoslavije Dragoljub Đuričić je otvorio festival, hitovi Partibrejkersa su se orili zidinama Bedema, nastup Svemirka koji je donio kišu, zidine su se žarile uz nastupe Rundeka i Nela Karajlića, povratak Osme sile nakon 30 godina pauze. Bedem je bio adresa nekih povratničkih nastupa, ali i onih novih.

Šundić je još jednom podsjetio da je Bedem fest festival muzike, ljubavi, pozitivne energije, mira i tolerancije svih nas.

„Čuli ste izvođače iz stare Jugoslavije Madame Piano, Biseru, Nela, koji je tako sinoć sve šmekerski odradio. Ja stvarno volim ovaj bedem i hajde da, kad jednom popenjemo ovu binu i kad se toliko namučimo da se sve ovo desi, ne mora da se završi četvrtog dana, može da traje čitavo ljeto“, poručio je Šundić.

onogost.me

Posljednje, četvrto festivalsko veče otvorio je novosadski metal bend Bulka, a na tvrđavu ih je dovela pobjeda na festivalu „Omladina“.

Nakon tri decenije pauze, članovi nikšićkog benda Osma sila sinoć su na Bedemu svojim hitovima iz ’78 i ’79 starije rokere podsjetiti na neka druga vremena, a mlađe uvjerili da su se s pravom zvali “Osma sila”. Ističu da im je nedostajalo želje i entuzijazma da opet zasviraju zajedno, ali i da je Petar Šundić „krivac“ što je petorka opet sinoć bila na okupu.

„Vrlo sam zadovoljan večerašnjim prijemom. Vidio sam grupicu mlađih koji su se fino zabavili, nadam se da njima ovaj zvuk prija. Mi smo u Italiji, ne poklapaju nam se termini naših radnih obaveza. Ostali članovi imaju svoje angažmane. Posle 30 i nešto godina nijesu mogli da se poklope termini“, kazao je Dimitrije Mićo Maksić.

onogost.me

Baklje su propratile izvođenje njihove poznate numere „Spominjem te“.

Nakon Osme sile, binu je zauzela Madame Piano sa Gyass bendom, koji su vodili publiku na muzičko putovanje Balkanom. Prije deset godina je imala prvi susret sa nikšićkom publikom, i kako ističe, jedva je čekala da opet osjeti tu energiju.

„Ja sam bila na mnogim festivalima i na mnogim svetskim festivalima, ali u mojoj karijeri koja traje već 25 godina, moram da vam priznam, da se ja nikada nijesam osećala ovako srećno. Ne samo ja, nego i bend i mi smo zaista večeras prisustvovali jednom od najljepših festivala na kojima smo ikada bili. Ja moram  prvo da se zahvalim gospodinu Petru Šundiću, jer zaista glas ovoga festivala je daleko stigao, već je postalo prestižno doći na ovaj festival. Ja vjerujem da vi to ne znate iz mesta gdje se nalazite, ja sam u Beogradu i u potpunosti sam svesna koliko je muzičarima važno da dođu na vaš festival“, kazala je ona.

onogost.me

Elektro-pop zvuk, koji je “razmrdao” najmlađu pupliku, nakon nje donijela je mlada umjetnica Bojana Vunturišević. Prvi put je sinoć nastupila u Nikšiću, a predstavila se publici pjesmama sa novog albuma „Daljine“.

„Znamo od naših kolega da je ovdje uvijek fantastično i svi su nam godinama unazad preporučivali, kao dođite u Nikšić na Bedem fest i poziv je došao“, rekla je Vunturišević.

Igor Vince je publici priredio balade, ali i vrlo ritmične numere.

onogost.me

Čast da zatvori jubilarno 10. izdanje Bedem festa pripalo je Dorđu Miljenović sa svojim sastavom, koji je publiku držao budnom i razigranom do nešto preko tri sata iza ponoći.

Komentari

avatar