Iako će možda u prvi mah zazvučati čudno i neobično, Nikšić je odnedavno postao jedan od rijetkih gradova koji se može pohvaliti proizvodnjom najpopularnije poslastice na svijetu – čokolade. Kako bi udovoljila drugima Aneta Božović izabrala je najslađi način da to uradi i time postala, kako ističe, jedina žena u gradu pod Trebjesom koja pravi omiljene čokoladne slatkiše.

foto: Onogošt

U predjelu oko Amazona, prije 3.000 godina nastao je kakao od koga se pravi čokolada. Slatkiš, i danas najprivlačniji za mnoge, krstile su Maje 600. godine – džocoatl – gorko drvo, koje je njima simbolizovalo život i plodnost. I ništa im nije bilo važnije. A za vlasnicu firme „Aneta company“ bilo je važno da napravi, kako kaže, zdravu čokoladnu poslasticu, u kojoj će svi jednako moći da uživaju.

„Znate da brzo živimo i samim tim nemamo dovoljno vremena i ne unosimo kvalitetne namirnice u organizam. Naš glavni cilj je bio napraviti slatkiš koji mogu svi da jedu. Odlučili smo se za italijansku crnu čokoladu i počeli da je oplemenjujemo domaćim organskim proizvodima. U pitanju su višnje, maline, lješnik, orah, kajsije, šljive… i na kraju se ispostavilo da je upravo to prava kombinacija za našu poslasticu“, priča Aneta za portal Onogošt.

foto: Onogošt

Priznaje da ”pravi“ recept i mjeru nije bilo lako pronaći, ali, kako kaže, odlučili su se za tradicionalne sastojke i njima dodali „ljubav, strpljenje i volju“ pri svakoj pripremi.

Sam proces, koji se odvija u kućnoj radionici, traje jedan dan, a podrazumijevanja izlivanje, hlađenje i pakovanje.

„Pošto je crna čokolada gorka, koristimo i crnu čokoladu sa sećerom. Ono što moram da napomenem je da je mogu konzumirati dijabetičari, posna je, a i puna gvožđa. Ponuda je raznovrsna, osim što koristimo naše organsko voće, tržište prosto nameće i neke ukuse na koje smo navikli, tako da u našem asortimanu možete naći i bombonjerice sa kokosom, karamelom, kao i šeri bombonjericu sa našom domaćom višnjom“, ističe ona.

foto: Onogošt

U planu su i novi ukusi čokolada sa raznih podneblja, kao i bijela, mliječna i nova „Ruby“ čokolada.

„S obzirom na to da smo još uvijek na početku i da su naši proizvodi tek od skoro prisutni na tržištu, do sada smo sklopili par ugovora sa našim partnerima, tako da se naše čokoladice već uveliko plasiraju na sjeveru Crne Gore i u Nikšiću. Ponudu možete pogledati na našoj instagram stranici aneta_company, priča vlasnica i glavni majstor za čokoladu.

Reakcijama degustatora je zadovoljna i ističe da joj je cilj da se čokolada, prije svega, dopadne sugrađanima.

Čokolada kao najčešći poklon za sve prilike zahtijeva jedinstven dizajn, pa tako, pored ukusa, ništa manje pažnje se ne posvećuje ni pakovanju.

foto: Onogošt

„Još uvijek tragamo za idealnim pakovanjem, jer nas trenutno stanje u zemlji ograničava. Za sada se vodimo klasikom, jer je to nešto što će uvijek biti otmeno i definitivno nikada neće izaći iz mode. Poklon paketi koje imamo sada izgledaju otmeno, a i korisni su jer osim što ćete pojesti zdrav slatkiš ostaće vam divna činija koju ćete moći i dalje koristiti u vašem domu“, zaključuje Aneta.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve