Ebi Roud, čuveni album grupe Bitls, vratio se na prvo mjesto top liste pola vijeka nakon što je prvi put objavljen.

foto APPLE CORPS

Za to je zaslužan tribjut bend Fabulozna četvorka (Fab Four) koji je objavio prošireno izdanje posvećeno godišnjici originala.

Precizno računajući, prošlo je 49 godina i 252 dana od kada se Ebi Roud prvi put pojavio na vrhu top liste tokom ranih 1970-tih godina.

„Neverovatno je da se Ebi Roud dobro drži nakon svih ovih godina”, napisao je Ser Pol Mekartni na Tviteru.

„Ali radi se o sjajnom albumu”, dodao je on.

Nova verzija sadrži originalne numere poput Here Comes The Sun i Come Together, kao i neke ranije neobjavljene snimke.

Prethodni rekord za najveću pauzu između dolaska na prvu listu držali su (da, pogodili ste) Bitlsi, za njihov album iz 1967. godine Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Rok remek djelo se vratilo na prvo mjesto 2017. godine, zahvaljujući još jednom reizdanju povodom godišnjice – 49 godina i 125 dana nakon što je bio na vrhu.

Abbey Road je i ove najprodavaniji album na vinilu. Prodato je nešto manje od 9.000 kopija.

Sa prvog mjesta je zbacio novi album samoproklamovanog superfana Bitlsa Lijama Galagera.

Drugi solo album biveg pjevača Oejzisa Why Me? Why Not je prošle nedjelje izbio na prvo mjesto.

Iako je u pitanju njihovo pretposljednje izdanje, Ebi Roud je zapravo posljednji album koji su Bitlsi snimili zajedno.

Let It Be, koji je izašao sljedeće godine, snimljen je prije albuma Ebi Roud, ali je izlazak odložen zbog neslaganja u produkciji.

A strana albuma sadrži poznate numere poput Something i Octopus’s Garden.

Ali mješavina osam traka na strani B, od Mekartnijeve klavirske balade You Never Give Me Your Money do The End – jedne od rijetkih koja sadrži Ringov solo bubanj – za mnoge je obilježila ovaj album kao najveći u njihovoj karijeri.

Liverpulski bend je otrkio da su stvorili sekvence kako bi iskoristili nepotpuno pjesme i, iako je to bila Makartnijeva ideja, producent Džordž Martin – poznat kao peti Bitls – uzima zasluge za kaleidoskopsku strukturu albuma.

Prošle nedjelje, hiljade fanova je krenulo na hodočašće do studija u zapadnom Londonu po kojem je album dobio ime, kako bi obilježili pedesetogodišnjicu.

Mnogi su pozirali kao na omotu albuma, koji prikazuje basistu Bitlsa kako bosonog prelazi preko pješačkog prelaza, zajedno sa ostalim članovima benda – Starom, Džordžom Harisonom i Džonom Lenonom.

Džejmi Gari, 61, letjela je 14 sati iz Santijaga u Čileu, kako bi prisustvovala obilježavanju godišnjice.

„Morate da im se zahvalite za svu divnu muziku koju su nam dali”, rekla je.

Bend Arctic Monkeys odao je počest Bitlsima 2012. godine, izvevši njihovu pjesmu inspirisanu Čakom Berijem, dok ih je cio svijet posmatrao na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Londonu koju je režirao Deni Bojl.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve