Utorak, 21 Marta, 2023
Rubrika:

Zastrašujuće maske i kostimi na maskenbalu u Bugarskoj

Muškarci u zastrašujućim maskama demona sa uvijenim rogovima, dugim nosevima i isturenim zubima, njišu se napred-nazad. Njihov ples na ulicama Pernika prati haotičan zvuk zvona koja nose oko pojasa

U Bugarskoj, u gradu Pernik, održan je međunarodni festival maskenbalskih igara. Pernik je od 1995. godine primljen za člana Evropske federacije karnevalskih gradova. Od 2008. godine Međunarodni festival maskenbala se održava svake godine u posljednju subotu i nedjelju januara.

Njegov najatraktivniji dio je dvodnevna povorka maskiranih grupa iz zemlje i inostranstva. U centru i duž gradskih ulica, učesnici se takmiče da pokažu živopisnost svojih igara i svoje jedinstvene maske i kostime.

Muškarci u zastrašujućim maskama demona sa uvijenim rogovima, dugim nosevima i isturenim zubima, njišu se napred-nazad. Njihov ples na ulicama Pernika prati haotičan zvuk zvona koja nose oko pojasa.

Maskirani rituali potiču iz starih neznabožačkih vremena i još uvijek su živi u bugarskoj folklornoj tradiciji. Prema tradiciji, učesnici stavljaju zastrašujuće maske i kostime da bi odagnali zle sile.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve