Deseta „Grobarijada“ okupila je u Požarevcu preko sto pogrebnika i proizvođača opreme iz Srbije, ali i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Grobarijada je, kažu pogrebnici, način da se barem jednom godišnje opuste i zaborave na teške trenutke koji ih svakodnevno prate u poslu.

screenshot, RTS

Na Grobarijadi je glavna atrakcija bila torta u obliku mrtvačkog sanduka, koja je probodena glogovim kocem, a dijeljeni su i privesci u obliku mrtvačkog sanduka i pogrebnih vozila.

foto: RTS

Organizator „Grobarijade“ u Požarevcu bio je tamošnji pogrebnik Radiša Mihajlović, čiji je nadimak „Drnda“, pretočen u ime firme, postao sinonim za pogrebne usluge u Istočnoj Srbiji.

Radiša kaže da su i pogrebnici ljudi kao i svi drugi i da njima često zadrhti srce dok rade svoj posao, ali posao je takav i mora se raditi profesionalno. Smatra da čuvena maksima filmskih pogrebnika Topalovića, kako je „samo smrt siguran posao“ nije u potpunosti tačna, jer je svaki posao siguran ako se dobro radi.

Inače, Radiša se specijalizirao za prevoz pokojnika iz inostranstva. I prevozi ih isključivo „mercedesom“, jer naši gastarbajteri uglavnom i za života najviše vole taj automobil. Posebno je na cijeni „mercedes“ u kome je Drnda prevozio kovčeg sa tijelom Slobodana Miloševića, na sahrani bivšeg predsednika Srbije 2006. godine.

Pogrebnici imaju i svoje Udruženje, koje okuplja njih stotinak iz Srbije. Predsjednik Udruženja pogrebnika, Ivan Stanisavljević, kaže da dobro sarađuju i zajednički se bore protiv nelojalne konkurencije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve