Bogatstvo 2.153 svjetska milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi, odnosno 60 odsto svjetske populacije, a najbogatijih 1% na svijetu posjeduju duplo više nego bogatstvo koje ima 6,9 milijardi ljudi.

Ilustracija

Ovo su najnoviji podaci o globalnoj nejednakosti iz izvještaja objavljenog danas, 20. januara, uoči godišnjeg sastanka globalnih elita u planinskom odmaralištu Davos-Klosters u Švajcarskoj. Izvještaj britanskog udruženja za borbu protiv siromaštva, Oxfam, navodi da se broj milijardera udvostručio u posljednjoj deceniji.

“Taj duboki jaz temelji se na pogrešnom i seksističkom ekonomskom sistemu”, konstatuju autori, ističući podatak da 22 najbogatija muškarca svijeta imaju više novca nego sve žene u Africi.

Žene i djevojke dnevno troše milijarde neplaćenih sati na kuvanje, čišćenje i brigu za rođake, zbog čega se mnoge među njima ne mogu obrazovati niti zaposliti, utvrdili su u Oxfamu. Vrijednost njihovog rada je tri puta veća od vrijednosti globalne tehnološke industrije, dodaju. Vlade se neadekvatnim oporezivanjem najbogatijih pojedinaca i kompanija odriču novca kojim bi se žene mogle izvući iz siromaštva, upozoravaju u Oxfamu.

Predlažu da u sljedećih deset godina 1% najbogatijih u svijetu plaća samo 0,5% veće poreze, što će omogućiti otvaranje 117 miliona radnih mjesta u sektorima poput zdravstva, obrazovanja i brizi za starije i djecu.

Komentari

avatar