Rezolucijom iz 1996. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. novembar Danom televizije, ustanovljenim zbog činjenice da je televizija glavni instrument u informisanju i uticaju na javno mnjenje.

Foto: Depositphotos / scanrail

Prvi put riječ televizija upotrijebljena je 1900. na međunarodnom kongresu u Parizu. Za dan rođenja televizije uzima se 25. april 1925, kad je Britanac Berd u Londonu prenio sliku lutke iz potkrovlja u radnju u prizemlju, gdje je bio montiran prijemnik.

Prvi analogni televizijski program visoke rezolucije započeo je 1936. u Velikoj Britaniji.

Dolazak daljinskih upravljača 1980. obradovao je ljubitelje magične kutije, koji su do tada morali da ustanu da bi promijenili kanal. Najgledanije emisije su globalni događaji, kao što su olimpijske igre i svjetska prvenstva u fudbalu.

Prva televizijska reklama je emitovana 1. jula 1941. u Njujorku, a plasirala ju je kompanija satova i trajala je 20 sekundi.

Sapunica koja je prva ugledala svjetlost dana na televizijskim ekranima je “Žena za pamćenje”, davne 1974. Najduži film na svijetu prema Ginisovoj knjizi rekorda je “Lijek za nesanicu” snimljen 1987. godine, traje ukupno 87 sati.

Dvanaest sati i 30 sekundi trajao je najduži televizijski intervju bez prestanka, prikazan u Španiji, i u njemu su gostovale slavne ličnosti.

Danas je televizija, kao preteča svih naknadnih usavršavanja elektronskih medija, i dalje važno sredstvo informacija o životu na planeti, onom iz prošlosti, iz sadašnjosti i s pogledom u budućnost.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve