Izostanak Kine gubitak je za ovogodišnju dodjelu nagrada Zlatni konj, svjetsku verziju dodjele Oskara na kineskom jeziku, rekao je režiser Ang Li, nakon što je Peking naredio bojkot zbog prošlogodišnjih kontroverzi.

Nagrađeni reditelj Džon Hsu osvrnuo se na protest u Hongkongu

Kineski filmski regulator u avgustu je bez objašnjenja najavio da će spriječiti kinesku filmsku industriju da učestvuje na dodjeli nagrada Zlatni konj na Tajvanu, u svjetlu najnovijeg podizanja napetosti između Pekinga i tog ostrva.

Potez je uslijedio nakon što je prošlogodišnja dodjela uznemirila Kinu i kineske zvijezde na ceremoniji kada je tajvanski režiser Fu Jue dao komentaru kojem podržava tajvansku formalnu nezavisnost.

“To nije lako komentirisati, to svako zna. Naravno da je gubitak koji se može vidjeti na crvenom tepihu ili među radovima koji učestvuju na filmskom festivalu, rekao je direktorfestivala Li, koji je rođen na Tajvanu.

“Naravno, najbolja djela… lično mislim da su jednako dobra kao i prošlih godina, još uvijek imamo vrlo dobre radove ove godine”, dodao je.

“Naravno da nam je žao zbog manje filmova i učesnika ove godine, ali naše ruke su uvijek otvorene, sve dok si govornik kineskog i filmski režiser dobrodošao si”.

Porodična drama “A Sun” tajvanskog režisera Čung Mong-honga i psihološki horor “Detention” zemljaka mu Džona Hsua bili su najveći pobjednici u subotu uveče, na ceremoniji koja je uglavnom bila lišena politike.

Hsu je kratko spomenuo mjesece antivladinih protesta u Hongkongu, koji su se pomno pratili u Tajvanu, rekavši da zbog tih događaja “ne smijemo zaboraviti kako smo postigli našu slobodu”.

Ovo je prvi put da kineski filmovi nisu bili nominovani od 1996, godine u kojoj je film “In The Heat Of The Sun” Jiang Vena bio prvi film iz Kine koji je učestvovao na događaju.

Zlatni konj ustanovljen je 1962. i smatra se jednom od najprestižnijih nagrada u filmskoj industriji na kineskom jeziku, a prijave uglavnom dolaze iz Kine, Hongkonga i Tajvana.

Prošle godine je pobijedio kineski film”Dying to Survive”, a za najboljeg režisera proglašen je Kinez Žang Jimou za film”Shadow”.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments