Rusija: Vanredno stanje zbog “invazije” polarnih medvjeda

Polarne medvjede pogađa globalno zagrijavanje i sve su više prisiljeni dolaziti na kopno u potrazi za hranom.

Zabačena ruska regija proglasila je vanredno stanje zbog invazije desetaka polarnih medvjeda na naseljena mjesta, objavili su lokalni zvaničnici.

Wikimedia

Vlasti na otočju Nova zemlja, domu nekoliko hiljada ljudi, kažu da je zabilježeno nekoliko slučajeva u kojima su medvjedi napali ljude i ušli u kuće i javne zgrade, prenose britanski mediji.

Polarne medvjede pogađa globalno zatopljenje i sve su više prisiljeni dolaziti na kopno u potrazi za hranom.

Rusija ih je proglasila ugroženom vrstom. Lov na medvjede je zabranjen, a državna agencija za zaštitu okoline odbila je izdati dozvole da se ustrijele.

Medvjedi se ne boje policijskih patrola i sirena kojima ih tjeraju, što znači da je potrebno preduzeti radikalnije mjere, kažu zvaničnici.

Roditelji ne žele slati djecu u školu i vrtić

Ako ostale mjere ne urode plodom, jedini odgovor mogao bi biti kontrolisani odstrijel, upozoravaju zvaničnici.

U Belušja Guba opažena su 52 medvjeda, a između šest i deset tu stalno boravi.

“Na Novoj zemlji sam od 1983. Nikada nije bilo ovako masovne invazije polarnih medvjeda”, rekao je lokalni načelnik Viganša Musin.

Njegov zamjenik kaže da je život stanovnika postao neizdrživ.

“Ljudi su uplašeni, boje se izaći iz kuća i obavljati svakodnevne poslove, roditelji ne žele slati djecu u školu i vrtić”, rekao je Aleksander Minajev.

Zbog otapanja arktičkog leda uslijed klimatskih promjena, polarni medvjedi mijenjaju svoje lovne navike i sve više vremena provode na kopnu tražeći hranu, što dovodi do potencijalog sukoba s ljudima.

Komentari

avatar