Ono što je pica za Italiju, giros za Grčku ili burger za Ameriku, to je za Kinu pekinška patka. I za pekinšku patku su svi čuli, ali ne i za patku iz Vuhana, grada u centralnoj Kini. Kako su se pačje šije sa ulica premjestile u moderna pakovanja i mladim Kinezima zamijenile čips uz večernje emisije i sport na televiziji.

foto: RTS (screenshot)

Vuhan je najveći grad u centralnoj kineskoj provinciji Hubei, koja ima svoju kuhinju. Poput sičuanske, kantonske ili junanske kuhinje, u Kini je poznata i kuhinja provincije Hubei, koja se naziva „e kuhinja“. Zbog toga što leži na dvije rijeke i ima brojne močvare, Vuhan je poznat po lotosu, rečnoj ribi, toplim suvim nudlama.

Ali ništa nije nadmašilo popularnost ovdašnjih jela od patke. Vuhanska patka je specijalitet koji uključuje djelove patke kao što su nožice, glava, iznutrice, i ono najpopularnije – šije.

U provinciji Hubei se svake godine proda oko 125 miliona pačjih vratova. To govore podaci Udruženja proizvođača pačjih vratova koje je osnovano 2007. godine. Koliko je ovo važna industrija za grad Vuhan govori i šest milijardi juana prihoda od ovog jela svake godine.

U jednoj od najprometnijih turističkih ulica sa hranom u Vuhanu pakovanje od četiri vrata košta 20 juana. To je oko 2,5 eura.

Ne zna se tačno ko je prvi smislio recept za pačje šije, ali se zna da su nastale početkom devedesetih godina prošlog vijeka među prodavcima ulične hrane u Vuhanu. Bilo je čak i sudskih sporenja oko registrovanja marki pačjih vratova.

Šang, majstor za pačje šije u Vuhanu, objašnjava da je tajna u začinima.

„Pačje šije kuvamo sa mnogo začina, preko 80: stavljamo anis, vasabi, mirisno voće, glog, ljutu tucanu papriku, biber i mnoge druge. Sve zajedno se kuva sat vremena, a onda vratovi odstoje u supi još 20 minuta, kako bi se natopili začinima“, priča Šang.

foto: RTS

Nacionalnoj popularnosti pačjih vratova doprinio je i film Life Show iz 2002. godine u kom glavna glumica zarađuje za život prodajući pačje šije na ulicama Vuhana.

Pačji vratovi provirili su iz ulica sa tradicionalnalnom hranom i sada imaju moderna pakovanja. Kompanija „Džou he ja“ zaradi oko tri milijarde juana godišnje prodajući pačje vratove, jezike i nožice. Posebna ciljna grupa su im mladi.

Ljuti pačji vratovi se odlično slažu sa hladnim pivom i večernjim fudbalom, pa ih zato vole momci. A ni djevojkama nije neprijatno da jedu ljute pačje šije kada su moderno upakovane.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve