Tim arheologa u Peruu otkrio je megalitski hram, star 3.000 godina, koji se koristio za održavanje rituala plodnosti. Religijski spomenik dug oko 40 metara i nalazi se na izvoru rijeke Zane, na oko 800 kilometara od Lime, prijestonice Perua.

Twitter

Unutar hrama, arheolozi predvođeni doktorom Volterom Alvom, pronašli su plato sa svojevrsnim oltarom. Oni vjeruju da su se tu obavljali obredi u kojima je korišćena voda iz rijeke Zane. U hramu su takođe nađeni ostaci velikih kamenih blokova i stubova.

“Ovo otkriće je jedinstveno jer je jedina megalitska arhitektura na ovom lokalitetu u regionu Lambajeke”, rekao je doktor Alva.

Mjesto je otkriveno u oktobru, ali vijest o njegovom pronalaženju je odložena da bi se smanjio rizik od krađe vrijednih artefakta, prenosi Nešenal džiografik (National Geographic).

Hram potiče iz vremena kada se voda smatrala božanskom i koristila se u velikom broju rituala, tvrde istraživači. Naučnici smatraju da je u ritualima plodnosti voda imala posebnu ulogu, a na osnovu načina na koji je oltar postavljen.

Zidovi hrama koji je okrenut ka planini, okružuju veliki spomenik a postoji i centralno stepenište koje je široko oko 15 metara i dugo više od 20 metara.

Peruanski tim otkrio je i grobnicu pored hrama. U grobnicama su pronađeni djelovi keramike i metalni predmeti, poput noževa koji su postavljeni pored grobova, navodi RTS.

Ovo nije prvo veliko otkriće Valtera Alve i njegovog tima. Doktor Alva je sa svojim timom takođe otkrio grobnicu gospodara Sipana 1987. godine. Sipan je bio vladar kulture Moča i njegovi posmrtni ostaci pronađeni su netaknuti u sjevernom Peruu.

Osim toga, 2007. godine, Alva je u Peruu otkrio brojne freske stare 4.000 godina, koje uglavnom pokazuju jelena uhvaćenog u mrežu. Smatra se da je riječ o najstarijim freskama u Americi.

Komentari

avatar