Konferencija “OSVIJETLI. VJERUJ. DJELUJ.” u organizaciji Sigurne ženske  kuće  sa partnerskim organizacijama SOS telefon Nikšić i NVO Prima, održana je danas u hotelu  “Ramada”.

Po prvi put u Crnoj Gori urađena je sveobuhvatna studija o seksualnom nasilju, te se po prvi put i organizuje međunarodna konferencija na ovu temu. Cilj konferencije je da skrene pažnju javnosti  da seksualno nasilje postoji u Crnoj Gori, da ukaže na trenutno stanje, te donese konstruktivne predloge za bolje razumijevanje problematike seksualnog nasilja i efikasniji odgovor svih aktera u procesu pružanja pomoći i podrške. Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati “Studije o seksualnom nasilju nad ženama i djecom u Crnoj Gori”, koja sadrži analizu nivoa usklađenosti zakonodavstva, nacionalnih politika i strategija u Crnoj Gori sa evropskim standardima, kao i analizu stanja u praksi. Sprječavanje seksualnog nasilja je odgovornost svih nas.

Konferencija je sadržala dva panela i to   “Izazovi u primjeni evropskih standarda u suzbijanju seksualnog nasilja” i  “Mobilizacija javnosti u borbi protiv seksualnog nasilja”

Predstavljeni su i rezultati „Studije o seksualnom nasilju nad ženama i djecom u Crnoj Gori“.

Od 100 žena i djevojčica koje su doživjele seksualno nasilje u Crnoj Gori, dva odsto počinilaca je kažnjeno i od toga samo je jedan dobio kaznu zatvora, pokazalo je istraživanje Sigurne ženske kuce, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja i NVO Prima.

“Nasilnici su na slobodi i rade što ne treba i ne smije da radi. Kazne su male… Ja vjerujem da veće kazne mogu nešto da promijene ovako stajaćemo, pričaćemo još 20 godina”, kazala je Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće.

Čak 64 odsto žena doživjelo je seksualno nasilje od partnera, dok je svega 12 odsto prijavilo nasilinika.

“Žene ne prijavljuju zbog straha, stida, nepovjerenja u institucije. Zato su nam potrebni snažni zakoni i djelotvoran pravosudni sistem. Treba da se borimo na svim frontovima”, poručila je Plamena Halačeva iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Zabrinjava da većina ispitanica tvrde da ne bi prijavile nasilje jer vjeruju da nasilnik neće biti kažnjen.

“Vjerujte ženama, djeci i kad god čujete prijavite seksualno nasilje. Medicinski radnici ne prijavljuju i to je zločin”, navodi Raičevićeva.

U 70 odsto slučajeva državni tužioci su odbacili krivičnu prijavu. Dokazivanje krivice je teško bez iskaza žrtve.

“Nasilnik takvog sklopa ne priznaje učešće u događaju što ne shvata šta je uradio ili mu je normalno. Pa vam je jasno koliko je za dokazivanje krivice važno kazivanje žrtve i da to bude jedini dokaz da se taj dokaz desio”, kazala je Danka Ivanović-Đerić iz Višeg državnog tužilaštva.

Nasilje nad ženama je ozbiljan problem i zato odgovor mora biti zajednicki i sistemski, poruČuju iz MUP-a.

“Suzbijati nasilje nad ženama, a ako do nasilja dođe, efikasno reagovati da se žrtva adekvatno zaštiti, a prestupnika procesuirati i kazniti”, kazao je Dragan Pejanović, državni sekretar u MUP-u.

Država je odlučna da stane na put svakom obliku nasilja nad ženama poručeno je sa konferencije pod nazivom “Osvijetli, vjeruj, djeluj”. Zato ohrabruju žene da ne ćute i prijave nasilje koje se ne smije tolerisati.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve