Anđela Jelić magistra je psihologije i doktorica jednom milanskom univerzitetu pa se osvrnula na italijansku influenserku Chiaru Ferragni koja je nakon godinu dana obznanila na društvenim mrežama da je zatražila psihološku pomoć

 

Na svom Instagram profilu poznata influenserka Chiara Ferragni podijelila je sa svojim pratiteljima da je i ona osoba koja ima svoje slabosti i iz tog je razloga prije više od godinu dana zatražila psihološku pomoć. No, o tome je tek sada progovorila u javnosti. Prema njezinim riječima, jedanput sedmično razgovara s psihoterapeutom o svojoj svakodnevnici i trenucima koje proživljava.

Lijepo je čuti kada javne osobe poput ove influencerice, koja je mnogima uzor, otvore dušu i svojim svjedočanstvom pokažu drugima kako je i njihov život, kojeg javnost često percipira kao idealan, satkan od briga i slabosti. U nizu objava Chiara Ferragni izravno je iznosila svoje iskustvo, definisala psihoterapiju, njene prednosti i posebno tehniku s kojom ju je njezin psihoterapeut upoznao, a to je EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing).

Kao psihologinja postavila sam sebi nekoliko pitanja. Jesu li u današnjem svijetu, riječi i utjecaj javnih osoba motivi koji će pojedinca podstaknuti na pozitivnu promjenu, na rješavanje problema s kojima se pojedinac svakodnevno suočava? Pozitivno je da osobe koje imaju utjecaj podijele svoja osobna iskustva pogotovo kad je riječ o ovako važnoj temi. Istina je da se s problemima i slabostima čovjek teško suočava. Ponekad ih i svjesno trpa pod tepih. No, zatražiti pomoć i savjetovanje sa stručnom osobom, u ovom slučaju psihologom ili psihoterapeutom, trebalo bi biti kao i kad se zbog zubobolje obratimo zubaru.

Nadam se da je Chiara svojim komunikacijskim vještinama uspješno poslala poruku svojim pratiteljima da je traženje pomoći i briga o mentalnom zdravlju sasvim prirodna i normalna. No, davanje definicija i ulaženje u profesionalnu sferu psihologije kao znanost,i, na osnovi samo vlastitog iskustva učinilo mi se pomalo pretjeranim. Ipak, smatram da je to ulaženje u prostor koji bi trebao biti rezerviran za stručnjake. Također, vjerujem da je mnogima iskustvo koje je javno podijelila jedna vrsta ohrabrenja i podrške.

Pohvalno je što je Chiara upoznala svoje pratitelje s ovim, potaknula ih je na nešto što im je možda godinama potrebno, ali nisu imali hrabrosti napraviti prvi korak. Osim toga, čuti poznatu osobu kako otvoreno govori o stvarima koje su još uvijek tabu tema pozitivna je stvar jer u današnjem društvu, koliko god ono napredno bilo, nažalost, još uvijek postoji predrasuda da kod psihologa ili psihoterapueta idu samo oni koji “nisu normalni”. Svojim objavama, na emotivan način i sa suzama u očima, influencerica je dala podršku svima onima koji se bore sa životnim teškoćama, posebice ženama koje su žrtve nasilja pozivajući ih da ustraju u svojoj borbi i ne odustanu od traženja pomoći.

S obzirom na to da je Chiara Ferragni jedna od onih koje nam postavljaju trendove, hoćemo li početi slijediti i ovaj trend prihvaćanja lićnih slabosti i traženja pomoći psihologa ili psihoterapeuta? Hoće li odlazak psihologu ili psihoterapeutu postati novi
must-have iz kolekcije proljeće/ljeto 2020? Je li nam Chiara Ferragni uspješno poslala poruku da je briga o mentalnom zdravlju možda važnija od onoga što ćemo obući i kako se našminkati? Ovako nešto trebalo bi potaknuti mnoge na razmišljanje o tome da je prihvaćanje samih sebe, briga o vlastitom identitetu i njega mentalnog zdravlja važnije od onoga kako se želimo pokazati drugima.

Usput, zanimljiva je činjenica da je o ovome u javnosti progovorila tek sada, nakon više od godinu dana. Možda je kalkulirala s trenutkom ove objave iz nekih svojih ličnih interesa, koji bi se mogli povezati s marketinškim strategijama koje imaju za
cilj postizanje još veće popularnosti. Osim toga, ne može se ignorisati pitanje bi li Chiara Ferragni čekala više od godinu dana za sponzoriranu objavu nekog novog komada odjeće ili make upa? Kako bilo da bilo, dobro je da je javna osoba, koja očito ima veliki utjecaj, posebice na mlađu populaciju, progovorila o temi mentalnog zdravlja na ovaj način te barem jednoj osobi pomogla.

Sada, u razdoblju kada se cijeli svijet suočava s posljedicama koronavirusa, koji je, bez dvojbe, na globalnoj razini stavio u pitanje mentalno zdravlje čovjeka, bitno je naglasiti da također znanstvenici i stručnjaci iz ovog područja pa i Svjetska zdravstvena organizacija kroz svoj rad upozoravaju da se počne pridavati više pažnje upravo mentalnom zdravlju.

 

Izvor : Diva.hr

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve