Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografiju iz orbite koja djeluje kao scena iz “Ratova zvijezda”. Na njoj se vidi pun Mjesec iznad “zaleđenog svijeta” – u pitanju je naravno Zemlja prekrivena sniježno bijelim, gustim oblacima, a fotografija je načinjena dok je Međunarodna svemirska stanica bila iznad zaliva Hadson na sjeveroistoku Kanade.

Foto: NASA

“Ova slika, nastala oko 13 sati po lokalnom vremenu, pokazuje koliko malo sunčeve svjetlosti stiže do sjeverne Kanade tokom zimskih dana”,navela je NASA, dodajući da je zaliv Hadson počeo da se ledi još u oktobru, piše Blic.

Kad se jednom zaledi, zaliv postaje ključno stanište za migrirajuće polarne medvjede, koji provode većinu svog vremena na ledu dok on ne počne da se topi u junu.

Kako navodi britanski Ekspres, tokom decembra ovaj dio Kanade primi između šest-sedam sati sunca. Još gore ka sjeveru, ka provincijama Nunavut i Arktičkom krugu, stanovnici su u stalnom mraku sve do januara.

Na orbitalnoj stanici, na visini od 402 kilometra, trenutno živi i radi šest astronauta. Stanica se kreće brzinom od 27.360 kilometara na sat i napravi krug oko Zemlje svakih 90 minuta, a svaka 24 sata njih 16.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve