Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

Vlada UK: Drski pokušaj GRU-a da se miješa u izbore u Crnoj Gori

Sudske vlasti Crne Gore danas su saopštile da su dvojica ruskih obavještajaca proglašeni krivima za planiranje pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, koji se dogodio 2016. godine, saopštila je danas zvanično Vlada Ujedinjenog kraljevstva.

-Agenti GRU-a Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su u odsustvu zbog stvaranja zločinačke organizacije i pokušaja terorizma. Šišmakov je takođe osuđen za podsticanje na djela protiv ustava i bezbjednosti Crne Gore – navodi Vlada.

Ministar vanjskih poslova Džeremi Hant rekao je da je neuspjeli pokušaj državnog udara na Crnu Goru 2016. bio je jedan od najneobičnijih primjera pokušaja Rusije da potkopa evropsku demokratiju.

-Drski pokušaj GRU-a da se miješa u nacionalne izbore u Crnoj Gori i potkopava zahtjev Crne Gore za priključenje NATO-u još je jedan primjer destabilizirajućeg i agresivnog ponašanja Rusije u posljednjoj deceniji. Suočeni s brojnim dokazima, ruske tvrdnje da su ta dvojica agenata istraživali članak o ruskoj vojsci u regiji tokom Prvog svjetskog rata pokazali su se apsurdnima. Rusija je velika zemlja i važna za evropsku civilizaciju. Moskva mora odustati od bilo kakvih napada koji podrivaju teritorijalni integritet i demokratske procese njenih susjeda ili drugih suverenih država. Ujedinjeno Kraljevstvo poziva Rusiju da izabere drugačiji put – da podrži bezbjednost Evrope, poštuje međunarodni sistem utemeljen na pravilima koji održavaju naša društva sigurnim i da zajedno s nama radi na ispunjavanju naših zajedničkih odgovornosti kao stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN-a – navodi Hant u izjavi objavljenoj na sajtu Vlade Ujedinjenog kraljevstva.

Na linku ispod možete vidjeti zvanično saopštenje Vlade Ujedinjenog kraljevstva.

Saopštenje Vlade Ujedinjenog kraljevstva

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve