Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Veliki ansambli iz regiona, Austrije i Italije na 22. KotorArt Don Brankovim danima muzike

Već najavljeni ansambl Double Sens sa solistom Nemanjom Radulovićem na violini za otvaranje festivala, kao i Orkestar mladih zapadnog Balkana (Western Balkan Youth Orchestra) samo su neki od sastava koje će ovogodišnja publika imati priliku da sluša u Kotoru, poručuju organizatori

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike ovog ljeta će ugostiti ugledne i značajne ansamble iz regiona i Evrope.

Već najavljeni ansambl Double Sens sa solistom Nemanjom Radulovićem na violini za otvaranje festivala, kao i Orkestar mladih zapadnog Balkana (Western Balkan Youth Orchestra) samo su neki od sastava koje će ovogodišnja publika imati priliku da sluša u Kotoru, poručuju organizatori.

Ansambl Mare Nostrum predstavlja sastav specijalizovan za baroknu muziku, a posebno za vokalne kompozicije Alesandra Stradele. Osnovao ga je Andrea De Karlo, kontrabasista, čiji je susret sa violom da gamba bio presudan za dalji tok karijere i životno opredjeljenje.

Partneri koncerta su ambasada Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu iz Beograda. Festivalska publika imaće priliku da čuje novo viđenje estetike vokalne i instrumentalne muzike XVII vijeka u petak, 14. jula u predivnom ambijentu Bogorodičinog hrama, dodaju organizatori.

U istom prostoru predstaviće se i ansambl Zagrebački solisti, osnovan davne 1953. godine, jedan je od najcjenjenih ansambala na našim prostorima.

Zagrebački solisti; Foto: Marina Paulenka
Zagrebački solisti; Foto: Marina Paulenka

Tokom sedam decenija postojanja ansambl su vodili znameniti koncert majstori, a od 2012. godine ansambl nastupa uz čuvenog violinistu Sretena Krstića, koncertmajstora Minhenske filharmonije. Koncert je zakazan u subotu, 15. jula, sa početkom u 21 čas, poručili su domaćini.

Partnerstvo između KotorArta i Porto Montenegra se nastavlja i ove godine ekskluzivnim koncertom na kome će u prelijepom ambijentu nastupiti vrhunski muzičari Bečke filharmonije, pod rukovodstvom Kirila Kobančenka, prve violine ovog uglednog orkestra.

“Okupljeni u okviru Platforme K+K Vienna, ova fantastična grupacija renomiranih muzičara formirana je iz želje za postizanjem visokih ideala umjetničke slobode. Pod nazivom „Vienna Calling“, koncert će se održati 29. jula sa početkom u 21 čas, u sklopu RUBIX Porto Montenegro Festivala. Koncert je inspirisan albumom koji je ansambl 2018. godine objavio za prestižnu diskografsku kuću Dojče gramofon, a predstavlja fascinantno putovanje kroz svijet klasične muzike, tanga i džeza, kao i drugih žanrova”, objavljeno je u saopštenju.

“Festival i ove godine nastavlja da njeguje zvuke kamernog muziciranja i jako smo sretni što ćemo našoj publici predstaviti raznovrsne zvuke vrhunskih sastava, kao što su renomirani solisti Bečke filharmonije, Zagrebački solisti, Mare nostrum i Double Send. Uskoro ćemo predstaviti i programe ostalih kamernih sastava, koji su proizašli iz interesantnih i inspirativnih priča koje festival godinama njeguje”, istakli su iz PR službe festivala.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve