Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Večeras u KIC-u projekat Brigada, tribina posvećena umjetničkoj imaginaciji

Sa početkom u 19 sati

U KIC-u „Budo Tomović“ 1. jula, sa početkom u 19 sati, biće organizovana tribina „Imaginiranje novih zajednica – pogled iza horizonta“.

Tribina je posvećena razmatranju pojma imaginacije u aktuelnom globalnom, i posebno lokalnom društvenom i umjetničkom kontekstu. Ovaj pojam sve češće naseljava političko-teorijski diskurs. Čini se da smo stigli do horizonta sa kojeg više ne možemo da vidimo političku promjenu koja bi donijela politički Novo, koja ne bi, dakle, bila samo ponavljanje starih, poraženih političkih projekata koji samo traže priliku za revanš. Postala je nemisliva svaka promjena koja bi istinski dovela u pitanje postojeće hijerarhije i raspodjele moći. U takvom kontekstu pojavljaju se imaginacija i politike nemislivog kao mogućnost da se čovjeku vrati ono što je u njemu najljudskije – njegov kapacitet da se stvari zamisli i sprovede u djelo (Dejvid Greber).

Šta ograničava taj pogled, kakve su njegove perspektive i kakva je u tome uloga umjetnosti kao suverenog polja imaginacije? – o ovim i srodnim pitanjima govoriće učesnici: Slađana Kavarić Mandić, Teodora Nikčević, Paula Petričević, Sehad Čekić, Aleksandar Bečanović i Marinko Vorgić. Moderatorka tribine je Nataša Nelević.

Tribina se organizuje u okviru Projekta „Brigada.me“, koji realizuje NVU ART 365 u saradnji sa NVO NOVA Centar za feminističku kulturu, koji je podržan u okviru programa OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova Vlade Crne Gore. Program finansira Evropska unija a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

U narednoj fazi projekta mladi umjetnici/ce, koji će takođe biti i učesnici tribine, kroz rad sa mentorima Duškom Miljanićem, Ivanom Vujošević, Pavlom Simonovićem, Bojanom Popadić i Mirkom Radonjićem, istražiće na koji način umjetnička imaginacija može da podrži ideje o promjeni pripadnika lokalne zajednice u Šavniku, gdje će u septembru ove godine biti organizovana mentorska rezidencija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve