Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

U Zagrebu nestala cijela izložba: Sve nam je pokradeno preko noći

Aktove za ovu postavku je snimio fotograf, a na njima je mnogim nijansama crvene boje intervenisao slikar. Mirko Ilić pisao je predgovor

“Čitava nam je izložba pokradena, jako mi je žao radi toga. Dogodilo se to preko noći. Organizator je sve prijavio policiji”, rekao je fotograf Željko Koprolčec za hrvatski Jutarnji list govoreći o izložbi na kojoj se predstavio zajednički sa jednim od najpoznatijih hrvatskih slikara Duškom Šiblom.

„To je skandal koji bi trebalo da ima društvenu osudu“, kazao je Koprolčec.

Izložba je bila postavljena ispred Škole primijenjene umetnosti i dizajna, uz tramvajsku stanicu, a naziv je „Opasno crvena“.

„Sve je preko noći pokradeno, veliki specijalni panoi. Slike su bile isprintane na plastici koja podnosi kišu. Deset panoa je bilo, s obje strane rad, dvadeset naših radova. Bilo je zašarafljeno s osam šrafova izbili su ih iz okvira. ŠPUD je sve prijavio policiji, koja će postupati po prijavi. U blizini postoje kamere. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija i oni su obaviješteni. Smatramo da je za nas velika stvar, kradu se fabrike i slično, drago mi je da se kradu izložbe. Šalim se naravno. U centru grada se dogodio kulturocid, kod HNK. Obično se krade jedan rad, dva. A sada čitava izložba. To je sramota, skandal koji bi trebalo da ima društvenu osudu. Trudili smo se podržati umetnički život i stradalu galeriju u zemljotresu“, kazao je Koprolčec za Jutarnji list.

Duško Šibl rekao je da je još u šoku od vijesti iz Zagreba.

„Planirali smo izložbu da predstavimo i u u Splitu. Srećom, postoje nadzorne kamere. Nisam siguran što da mislim, je li to i neka vrsta komplimenta našem radu. U svakom je slučaju riječ o vandalizmu“.

Bernarda Cesar, koja vodi ovu galeriju, navela je da su uzeti snimci iz obližnje Muzičke akademije, „na kojima se vidi neko kretanje pojedinaca“.

Aktove za ovu postavku je snimio fotograf, a na njima je mnogim nijansama crvene boje intervenisao slikar. Mirko Ilić pisao je predgovor.

Željko Koprolčec autor je portreta mnogih muzičara, glumaca, likovnih umjetnika i poznatih ličnosti iz javnog života kao što su Ena Begović, Josipa Lisac, Arsen Dedić, Rade Šerbedžija. Njegove fotografije uvrštene su u kolekciju Muzeja moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku, a široj je publici poznat upravo po aktovima.

Duško Šibl studirao je u Londonu, a nedavno mu je izašla monografija posvećena njegovom opusu, od londonske scene sedamdesetih godina, pa do danas.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve