Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

U Hrvatskoj legalizacija prostitucije po švedskom modelu: Kriv je ko plaća, a ne onaj ko pruža usluge

Nordijski i švedski model pristupa seksualnom radu kriminalizuje klijente ali ne i same prostitutke

Pred hrvatskim zakonodavcima uskoro bi se mogao naći predlog izmjene zakona koji podrazumijeva uvođenje tzv. švedskog modela prema kojem prostitucija neće spadati u prekršajne radnje.

Međuresorna radna grupa formirana pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske, u saradnji sa stručnjacima, univerzitetskim profesorima, naučnicima, predstavnicima pravobranilaštva i nevladinih udruženja, napravila je sveobuhvatnu analizu postojećeg Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojim se reguliše i odavanje prostituciji, pa je potom predložila da hrvatsko zakonodavstvo preuzme tzv. švedski model, prema kojem se za prostituciju ne kažnjavaju prostitutke nego samo klijenti.

Kako su Jutarnjem listu potvrdila tri nezavisna izvora, takav zaključak dobio je političku podršku, ali su svi uključeni u taj proces obavezali da o tome neće govoriti dok predlog ne iznese sam resorni ministar Davor Božinović.

Nordijski i švedski model pristupa seksualnom radu kriminalizuje klijente ali ne i same prostitutke.

Drugim riječima, onaj ko plati nekom za seksualnu uslugu je izvršio krivično djelo, a ne osoba koja mu je pružila uslugu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve