Subota, 28 Januara, 2023
Rubrika:

U decembru pred publikom ‘Muzika sa crnogorskog dvora’

Koordinatorka hora Danijela Bokan kaže da projektne aktivnosti promovišu vrijednosti i specifičnosti umjetničke muzike sa crnogorskog dvora, s ciljem afirmacije identiteta Crne Gore.

Cetinjski hor „Luča“ uz sjećanje i poštovanje prema svome osnivaču, crnogorskom dirigentu i profesoru Radovanu Papoviću, realizuje projekat „Muzika sa Crnogorskog dvora“.

Koordinatorka hora Danijela Bokan kaže da projektne aktivnosti promovišu vrijednosti i specifičnosti umjetničke muzike sa crnogorskog dvora, s ciljem afirmacije identiteta Crne Gore.

Do sada nije bilo horskog izvođenja kompozicija koje su nastale, i izvođene su na crnogorskom dvoru, krajem devetnaestog i početkom dvadesetog vijeka. Aktivnosti smo uskladili prema zahtjevima savremenog društva, s ciljem da ovu, nepravedno zapostavljenu temu, obradimo a potom i predstavimo na potpuno nov način, kazala je Bokan.

Posebnost projekta, ocijenila je, ogleda se u premijernom izvođenju četiri kompozicije.

To su rukoveti prve žene kompozitorke u Crnoj Gori, Jelisavete Popović. Za kompoziciju „Na susret zori“ planirano je i snimanje spota. Naši sugrađani, krajem decembra mjeseca, imaće priliku da čuju sve 4 kompozicije. U jedan segment projekta uključuje se i Muzička akademija sa Cetinja. Nadamo se da ćemo već naredne sedmice potpisati Memorandum o saradnji sa dekanicom mr Tatjanom Krkeljić, objasnila je Bokan.

U saradnji sa osnovnim i srednjim školama sa Cetinja, iz Podgorice i Golubovaca, objašnjava da se već realizuju muzičke radionice kako bi se mladi osnažili da istražuju, izvode i promovišu nacionalno muzičko nasljeđe.

Okrugli sto pod nazivom „Zaštita, unapređenje i valorizacija muzičkog nasljeđa“, jedna je od ključnih aktivnosti projekta.

Prevashodno, razgovaraćemo o muzičkom nasljeđu Crne Gore iz pomenutog perioda, ali i napraviti osvrt na zakonske okvire i realno opšte stanje muzičkog kulturnog nasljeđa u državi. Prisjetićemo se, tokom događaja, našeg dragog profesora Papovića koji je svoj život posvetio istraživanju muzike na crnogorskom dvoru.

Koncipiran je tako da uključi akademsku zajednicu, NVO sektor, kao i Ministarstvo kulture kako bi se dodatno podstakla valorizacija muzičkog nasljeđa. Učesnici muzičkog dijela programa biće i profesori Muzičke akademije. kazala je Bokan.

Iz hora „Luča“ poručuju da će javnosti prezentovati Projekat i kroz multimedijalnu brošuru koja će sadržati audio CD sa četiri nove kompozicije. Projekat se realizuje u okviru ReLOaD programa, koji finansira Evropska unija a sprovodi UNDP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve