Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Svi stanovnici Južne Koreje odjednom imaju godinu ili dvije manje

Ta odluka, koja je uslijedila nakon dugotrajne debate o ovom pitanju, uskladiće zemlju sa ostatkom svijeta i smanjiti pravne razlike koje proizilaze iz upotrebe tri različita sistema.

Korejanci će uskoro biti godinu ili dvije mlađi, zahvaljujući novom zakonu koji treba da standardizuje računanje godina u zemlji. U Južnoj Koreji naime postoje tri računanja godina – “međunarodno godište”, “korejsko godište” i “kalendarsko godište”.

Parlament Južne Koreje je donio odluku da od juna 2023. svi zvanični dokumenti moraju da koriste standardno „međunarodno godište“, prenosi CNN.

Ta odluka, koja je uslijedila nakon dugotrajne debate o ovom pitanju, uskladiće zemlju sa ostatkom svijeta i smanjiti pravne razlike koje proizilaze iz upotrebe tri različita sistema.

U Južnoj Koreji se bebe smatraju starim godinu već na dan kada su rođene, što izaziva veliku zbrku u poređenju sa “međunarodnim računanjem godina”.

Da bi donekle pomirili korejsko godište i međunarodno godište, oni su uveli i kalendarsko godište, koji smatra da bebe imaju nula godina na dan kada su rođene i dodaju godinu dana njihovom uzrastu svakog 1. januara.

Većina ljudi koristi korejsko doba u svakodnevnom životu i društvenim scenarijima, dok se međunarodno godište češće koristi za pravne i službene stvari, na primjer, kada se radi o građanskim zakonima.

Međutim, neki zakoni, uključujući one koji se odnose na zakonsku starosno doba za piće, pušenje i vojnu obavezu – koriste kalendarsku godinu.

Zakon usvojen u četvrtak će standardizovati upotrebu međunarodne starosti u svim „sudskim i administrativnim oblastima“, navodi se na sajtu parlamenta i dokumentima u vezi sa nacrtom.

„Država i lokalne samouprave će podsticati građane da iskoriste svoje ‘međunarodno godište’ i  sprovesti neophodnu promociju“, navodi se.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve