Subota, 1 Oktobra, 2022
Rubrika:

Studentski filmovi sa 10 fakulteta i akademija na festivalu u Herceg Novom

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće održan od 22. do 28. avgusta pod sloganom ''Mi smo djeca filma''

Selekcija 29 filmova studenata sa 10 fakulteta i akademija iz šireg regiona biće pred publikom u Herceg Novom na 35. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festivalu.

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće održan od 22. do 28. avgusta pod sloganom „Mi smo djeca filma“. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg-fest“.

Studentske filmove koje je selektovala scenaristkinja Maja Todorović moći ćete da pogledate od 23. do 27. avgusta na kultnom mjestu – u amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina, koji je proteklih nedjelja uređen i spremno očekuje publiku zainteresovanu za ostvarenja autora koji su budućnost filma, poruka je festivalskog tima.

Na programu će se naći filmovi studenata: FDU Cetinje, FDU Beograd, AGRFT Ljubljana, ASU Sarajevo, ADU Zagreb, AU Banja Luka, AU Beograd, FDU Skopje, UNATC “I.L. CARAGIALE” iz Bukurešta, a ove godine prvi put i film studenta Fakulteta za dizajn i medije Univerziteta Donja Gorica, najavljuju organizatori.

Filmovi koji su se našli u ovoj selekciji su vrlo raznoliki u svakom segmentu, ali ono što im je zajedničko jeste hrabrost da se iskreno i bez predumišljaja bave temama koje ih zaista zanimaju (a ne koje su „popularne“ ili „poželjne“) i to na način na koji osjećaju da treba, ne jureći da imitiraju stilove „velikih“ i priznatih autora ili autorki, ističe selektorka Maja Todorović.

Maja Todorović
Maja Todorović

Kako napominje, većina ovih filmova rađena je u vrijeme kad su na snazi bile COVID mjere i ograničenja, što je svakako umnogome uticalo na rad, otežalo same pripreme i snimanje, ali nije sputalo kreativnost autora i autorki, navodi se u saopštenju.

“Vjerujem da vas nijedan od ovih filmova neće ostaviti ravnodušnim i ‘praznim’ – u njima možete pronaći i prepoznati sebe i svijet oko sebe, ili ući u ‘drugi svijet’, ali opet se vratiti na (samo)spoznaju. U ovim autorima i autorkama leži budućnost filma. Oni su djeca filma”, poručuje Todorović, Novljanka koja je odrastala uz Festival i čiji filmovi su bili prikazivani u ovom segmentu programa, podsjećaju domaćini.

Osim filmova u takmičarskom dijelu, ove godine su na programu i dva ostvarenja van konkurencije: “Going Diaspora” Damira Mehića i “Sjeverni pol”, kratki igrani film Marije Apčevske, između ostalog, piše u saopštenju.

Prvog dana, 23. avgusta na programu će se naći četiri filma studenata Nacionalnog univerziteta za pozorište i film I.L. Caragiale iz Bukurešta: S ljubavlju, vaš sin čiji autor je Ștefan Lordache, Kada se oblaci zbliže koji potpisuje Daniel Iulian Popa, Dan kada je Vali pomjerio svoj TV Vladuta Iosefa, Ljubavne priče u pokretu Carine Dașoveanu i Planiranje ljeta koji potpisuje Alexandru Mironescu, kao i dva ostvarenja sa Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, Mir autora Gabriela Camaja i film Andrije Mugoše Ječam žela.

Na programu za 24. avgust su ostvarenja studenata sa Fakulteta dramskih umjetnosti Beograd: Izgubljeni dani Jovane Avramović, Krotki Jovana Dimovskog, Polica Matije Lukača, Za vikend gajbi lastom sa autokomande u 15 do 5 da ne bih plaćao peronsku 170 dinara autora Danila Lazovića i film Miladin Đorović koji potpisuje Novak Šipetić. Iste večeri biće prikazan i film Luča mikrokozma Milana Bajčetića, studenta Fakulteta za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica.

Amfiteatar Dvorane Park
Amfiteatar Dvorane Park

Treće večeri, 25. avgusta studentkinja Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Isidora Ratković predstaviće se filmom Zašto ne zaplešeš?, a Akademija dramske umjetnosti Zagreb ostvarenjima pet studenata: Hej, hvala i tvojima Denisa Komljenovića, Sama Borne Zidarića, Fender Bojana Radanovića, Tuđa posla Andrije Tomića i Dete Karle Jelić.

Na programu za 26.avgust su ostvarenja sa Akademije za pozorište, radio, film i televziju iz Ljubljane: A noć ostaje Anžea Grčara, Slatki snovi, mama Aljoše Nikolića, Susjedi Juša Hrastnika i Rodna gruda Filipa Jembriha.

Iste večeri biće prikazani i filmovi studenata Akademije umjetnosti Banja Luka: Koraci Vuka Rađena i Kad jutro svane Karmen Obrdalj.

Posljednjeg dana programa, 27. avgusta publici će se predstaviti studenti Akademije umjetnosti Beograd filmovima Na margini autora Jovana Dopuđa i Između nas Ane Butigan, kao i Fakultet dramskih umjetnosti Skoplje ostvarenjima Progesteror(n) Tine Veličković i Otuđenost Aleksandra Nestorovskog.

Iste večeri biće prikazani i pomenuti vantakmičarski filmovi, Sjeverni pol Marije Apčevske i Going diaspora Damira Mehića, saopštili su organizatori.

Žiri koji će odlučivati o nagradama takmičarske selekcije studentskog filma čine: francuski producent, scenarista i reditelj Gijom de Sej, reditelj Nikola Ljuca i scenaristkinja Dunja Kusturica, podsjećaju organizatori.

Najnovije

Knežević: Odbor da raspravlja o akciji ANB-a

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević najavio je da će zakazati sjednicu tog skupštinskog tijela povodom akcije Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB). Knežević je kazao...

Mugoša: I sinoćna dešavanja na sjednici pokazatelj (ne)postojanja stare nove većine

I sinoćnja dešavanja na sjednici su još jedan pokazatelj o (ne)slozi i (ne)postojanju stare nove većine, jasan je potpredsjednik i poslanik SDCG Boris Mugoša. "Kao...

Zetski dom: Premijera za početak nove pozorišne sezone

Nova sezona u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ počinje premijerom predstave „Pod oba sunca“, koju prema istoimenom romanu Ognjena Sphića, u dramatizaciji Stele Mišković, režira...

Sutjeska želi da ispravi kiks sa početka sezone

Kolo u Meridianbet Prvoj ligi otvaraju šampion i povratnik u prvoligaško društvo. Sutjeska je, naravno, favorit, a ovaj meč možda je idealna prilika da...

Tivat će imati novi, odgovoran i svakodnevno posvećen menadžment Opštine

Menadžment Opštine Tivat na odlasku nas je nedavno obavijestio o određenom broju projekata koji će biti dovršeni ili započeti baš u mjesecu pred nama....

Najčitanije

Povezano

NAKON POTOPA DOŠLA I ŽUTICA: Prokleti Prle kletvom ojadio Herceg Novi!

Svetosavska sekta (SS) poznata pod akronimom SPC, i njen lider Prvoslav Perić, alijas prokleti Porfirije, ojadili su Herceg Novi i po svemu sudeći donijeli...

Zapaljen automobil odbornika Demokrata Sava Nikovića u Novom

Auto odbornika Demokrata Sava Nikovića u Herceg Novom zapaljen je jutros u tri sata na Škveru. Automobil je bio parkiran ispred njegove porodične kuće u Ulici...

Epidemija žutice u Herceg Novom

U hercegnovskoj opštini je još 14. septembra proglašena epidemija žutice, odnosno Hepatitisa A, potvrdila je Novskom potralu epidemiološkinja Doma zdravlja Herceg Novi, dr Slađana Zgradić. Akutno...

Vladimir Perović okom kamere kroz magični svijet Lovćenskog krša

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista Lovćen magična kolijevka gorštaka, pisaca, ratnika, vladara, vladika i pastira. Na tom spoju između planina i mora đe je...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve