Pred dolazak bebe roditelji obično pripreme sve u svom domu, automobilu, ali kako pripremiti psa za dolazak novog člana porodice? Iako je pas čovjekov najodaniji prijatelj, može da bude ljubomoran, jer je novi član porodice njemu nepoznat.

Psi su veoma inteligentne životinje i mogu različito da reaguju, u zavisnosti od situacije, pa tako nova beba u kući može da predstavlja prijetnju, a bebin plač često zbunjuje psa.

Ako pas reži kada osjeti miris bebe, pokazuje zube kada vidi bebu ili se gura da stane između bebe i ukućana, to ukazuje na činjenicu da je pas ljubomoran na bebu.

To nije dobar znak. Psi imaju mentalitet čopora, pa bebu treba predstaviti kao dio čopora, nikada kao uljeza.

Psa na početku treba upoznati sa bebinim mirisom, tako što će pas da onjuši bebine stvari. Naučite psa komandama kao što su sjedi i čekaj, siđi s namještaja i prati naredbu.

Možda zvuči grubo, ali psa prije dolaska bebe u kuću treba malo ignorisati, da bi umio sam da se zabavlja, jer kada u kuću stigne novi član, malo je vremena za igru sa ljubimcem.

Odmah posle porođaja, psu treba dati komad bebine odjeće da je onjuši, a kada beba stigne kući, pustite psa da onjuši i bebu.

Nagradite psa za dobro ponašanje i pomozite mu da shvati kakvo je ponašanje poželjno kada je pored bebe.

Ukoliko je pas agresivan prema bebi nemojte ga odmah kažnjavati jer to može biti znak da samo traži pažnju. Dajte mu vremena da se navikne na bebu i poveže s njom, vremenom će ta veza biti jača nego što možete zamisliti.

Ako je pas prijetnja za bebu, u tom slučaju ne treba ni razmišljati nego psa pokloniti ili udomiti.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve