„Solarni orbiter“, sonda zajedničke svemirske misije Nase i Evropske agencije za istraživanje svemira, poslao je fotografije Sunca koje su snimljene sa manje razdaljine nego što je to ikada prije učinjeno.

Strelica pokazuje na „logorsku vatru”, a krug u donjem lijevom uglu pokazuje veličinu planete Zemlje; Foto: SOLAR ORBITER/EUI TEAM (ESA & NASA)

Sa udaljenosti od nešto manje od 77 miliona kilometara „Solarni orbiter“ fotografisao je našu zvijezdu.

Letjelica koju su u februaru u svemir poslale zajedno Evropska i Američka agencija za istraživanje svemira, primakla Suncu u junu i sredinom mjeseca napravila je snimke krećući se  putanjom koja se nalazi unutar orbita Venere i Merkura.

Metis instrument je koronagraf. On blokira zasljepljujuću svjetlost sa solarne površine, omogućavajući da se vidi slabija, spoljna atmosfera Sunca. Različite frekvencije pokazuju različite karakteristike; Foto: SOLAR ORBITER/METIS TEAM (ESA & NASA)

„Fotografije koje imamo su snimci Sunca sa najmanje udaljenosti koji su ikada snimljeni. Vjerujemo da će ove fotografije omogućiti naučnicima da kompletiraju spisak atmosferskih slojeva Sunca“, istakla je Holi Gilbert, članica Nasinog tima stručnjaka zaduženog za misiju „Solarnog orbitera“.

Njen kolega iz evropskog tima, Danijel Miler, kaže da je malo ko očekivao da će ovakvog uspjeha biti u ranoj fazi misije i to u uslovima pandemije.

Centar Evropske agencije za svemirske operacije u Darmštatu, odakle se izvodi evropski dio misije, bio je zatvoren zbog koronavirusa više od nedjelju dana. Nakon toga u centru je ljudstvo svedeno na minimum da bi se izbeglo širenje zaraze, dok ostali rade od kuće.

Instrumenti solarnog orbitera mogli bi da pomognu naučnicima da razumiju šta pokreće Sunčevo dinamično ponašanje. Senzori mogu da odaberu različite slojeve atmosfere Sunca i prate njena vijugava magnetna polja; Foto: SOLAR ORBITER/EUI TEAM; PHI TEAM/ESA & NASA

Orbiter se sve vrijeme primicao Suncu da bi se 15. juna našao na udaljenosti manjoj od 77 miliona kilometara, a svih 10 instrumenata na letjelici za bilježenje fotografija i podataka bilo je uključeno.

Na snimcima se na površini Sunca mogu vidjeti sitni bljeskovi nazvani „logorskim vatrama“, a još nije jasno šta bi ta pojava trebalo da predstavlja.

Jedno od mogućih objašnjenja vidi ih kao „nanobljeskove“, eksplozije koje pomažu zagrijavanje spoljne atmosfere Sunca.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve