Srijeda, 8 Februara, 2023
Rubrika:

Slučaj Atlas banka: Protiv Nikolića i Zečević pokrenuta finansijska istraga

Osim finansijske istrage koja je u toku, Viši sud u Podgorici je, u krivičnom postupku, na prijedlog Specijalnog tužilaštva donio rješenje kojim su 3.000.000 eura privremeno oduzeta od Atlas banke jer predstavljaju protivpravnu imovinsku korist

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je finansijsku istragu protiv bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Marka Nikolića i bivše direktorice sektora platnog prometa u toj banci Dijane Zečević koji su, po nalogu Duška Kneževića, kako se osnovano sumnja, kompaniju Aerodrome Crne Gore oštetili za 3.000.000 eura.

Ilustracija

“Predmet je formiran po krivici N. M. i drugih, krivična istragaje pokrenuta 15. maja. Finansijska istraga pokrenuta je 15. maja 2019. godine protiv dvije osobe zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju čl.272 KZ Crne Gore”, piše u izvještaju Specijalnog tužilaštva.

Osim finansijske istrage koja je u toku, Viši sud u Podgorici je, u krivičnom postupku, na prijedlog Specijalnog tužilaštva donio rješenje kojim su 3.000.000 eura privremeno oduzeta od Atlas banke jer predstavljaju protivpravnu imovinsku korist.

Novac je položen na račun Centralne banke i biće vraćen Aerodromima ukoliko se dokaže da su Knežević, Nikolić i Zečević nezakonito držali depozit ove državne kompanije.

Specijalno državno tužilaštvo sredinom jula okončalo je istragu i podiglo optužnicu protiv Kneževića, Nikolića i Zečević zbog malverzacija kojim su Aerodromi oštećeni za tri miliona eura. Na optužnici je Atlas banka koja je stekla protivpravnu imovinsku korist od tri miliona.

Prema navodima optužnog akta, Knežević se tereti da je svoje službenike Nikolića i Zečević podstrekavao da prisvoje novac Aerodroma nakon isteka oročenja depozita. Kako ukazuju nalazi iz istrage, Nikolić i Zečević se terete da su od 11. avgusta do početka decembra prošle godine, mimo zakonskih ovlašćenja, nakon isteka oročenja sredstava, zadržali depozite Aerodroma od tri miliona eura, iako je ta kompanija u više navrata pismeno tražila prebacivanje novca na račun preduzeća.

Stav tužilaštva se temelji na vještačenjima i dokazima dopisi Aerodroma Crne Gore Atlas banci, elektronska korespondencija između Kneževića, Nikolića i Zečević. Upravo je iz tih prepiski tužilaštvo utvrdilo da je Knežević sprečavao ovlašćene službenike Atlas banke da ispune nalog Aerodroma Crne Gore.

Kako je Pobjeda ranije pisala, Aerodromi Crne Gore su u julu 2016. godine u Atlas banci oročili 3.000.000 eura depozita na godinu. Poslije isteka ovog roka, menadžment Aerodromaje isti iznos oročio na još godinu, a oročenje depozita isteklo je 11. avgusta prošle godine.

Nakon uvođenja prinudne uprave u Atlas banci, depozit preduzeća JP Aerodromi Crne Gore ostao je “zarobljen”, pa je izvršni direktor Danilo Orlandić podnio krivičnu prijavu protiv ovlašćenih lica u banci. Centralna banka Crne Gore uvela je 4. aprila stečaj u Atlas banku. Optužnicu protiv Nikolića, Zečević i Kneževića razmatraće vijeće Višeg suda 11. septembra.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve