Četvrtak, 8 Juna, 2023
Rubrika:

Regionalna unija teatara Grupa Triglav nastavlja svoju misiju saradnje pozorišta u regionu

Regionalna unija teatara Grupa Triglav (RUTA Grupa Triglav) nastavlja svoju misiju saradnje pozorišta u regionu na Brionima od 13. do 25. avgusta. Domaćin festivala je Ulysses teatar, a Gradsko pozorište Podgorica će 17. avgusta na Malom Brionu u Hrvatskoj izvesti predstavu ,,Don Kihot” koju je, po motivima Migela de Servantesa režirao Andraš Urban.

Na tvrđavi Minor pored ,,Don Kihota” gostovaće predstave iz Ljubljane, Beograda, Sarajeva i Skoplja.

Na svečanom otvaranju na tvrđavi Minor na Malom Brionu 13. avgusta teatar Ulysses je izveo predstavu ,,Kralj Lir” Viljema Šekspira, u režiji Lenke Udovički, sa Radem Šerbedžijom u glavnoj ulozi, nakon čega slijede gostovanja partnerskih kazališta.

Mestno gledališče iz Slovenije predstaviće se publici 19. avgusta s predstavom Ize Strehar ,,Iskoristi i odbaci me” u režiji Gregora Grudena.

Kamemi teatar 55 iz Sarajeva na Malom Brionu gostuje 21. avgusta s predstavom Vedrana Fajkovića ,,Pozorište za početnike” u režiji Admira Glamočeka, a Dramski teatar Skoplje 23. avgusta s predstavom Daniela Glattauera ,,Čudesna terapija u režiji Dimče Nikolovskog.

Festival će zatvoriti Beogradsko dramsko pozorište, koje će 25. avgusta izvesti predstavu ,,Ružni, prljavi, zli” Slobodana Obradovića (po motivima filma E. Scole) u režiji Lenke Udovički. J.B

RUTA Grupa Triglav je mreža partnerskih pozorišta iz gradova zemalja regije koju uz Gradsko pozorište iz Podgorice čine i pozorište Ulysses, Mestno gledališče ljubljansko, Beogradsko dramsko pozorište, Kamemi teatar 55 iz Sarajeva i Dramski teatar Skoplje.

Ideja koja stoji iza regionalne unije je otvaranje vrata za saradnju između pozorišta u regionu, kako bi se podstakla interakcija, kako između profesionalaca iz pozorišne struke, tako i s publikom kojoj se pruža prilika za upoznavanje s recentnom pozorišnom produkcijom iz susjednih zemalja.

RUTA Grupa Triglav zamišljena je kao niz festivala koji bi se u razmacima od nekoliko mjeseci održavali u gradovima domaćinima iz kojih dolaze potpisnici projekta.

Prvi festival RUTA (Regionalna unija teatara) je organizovan u Beogradskom dramskom pozorištu u prvoj sedmici decembra 2019. godine, a domaćin drugog festivala održanog od 2. do 7. marta prošle godine bilo je Gradsko pozorište Podgorica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve