Nedjelja, 14 Avgusta, 2022
Rubrika:

Razvod kao spas ili razvod kao smrtni čas?

Zanimljivi sadržaj koji su imale u toku zabavljanja više nisu dopunjavale, prestale su da se obrazuju a i fizički izgled zapustile su pod izgovorom promjene prioriteta. Izgubile su se u braku i životu te su s tim izgubile i ljubav od strane svojih muževa. Niko nije zaljubljen u ženu bez sjaja i sopstvenih interesovanja.

Za aktuelno.me

Piše: Ivona Bujišić

Život prije razvoda

Ana, Sanja, Miloš i Marko sasvim slučajno upoznali su se na Pravnom Fakultetu u Podgorici. Nakon upoznavanja profesora Ustavnog prava koji je brucoše uveo u program prve studijske godine njih četvoro koji su do tada bili stranci odlučili su se  otići u kafić pored Pravnog Fakulteta i upoznati se bolje.

Mnoštvo tema za razgovor uslovilo je da posle kafe pođu na ručak, da posle ručka pođu na pivo i da posle piva pođu u noćni provod. Dok su u tri ujutru jeli pljeskavice u Gurmanu, inspiracija za humor lančano je uhvatila svo četvoro te su suze od smijeha tjerale umor sa njihovih lica.

Hemija između Ane i Marka bila je vidna i opipljiva ali i Miloš i Sanja osjetili su jaku privlačnost. Zabrinuti roditelji koji su ispratili brucoše petnaest sati ranije na fakultet zvali su ih na svakih pola sata ali družini je jako bilo teško razići se te su stalno odlagali odlazak kući. U ranim jutarnjim časovima kad su konačno uspjeli da se odvoje budući parovi razmjenjivali su poruke između sebe i bez ikakvog sna jedva su čekali podne kada će opet otići na fakultet i opet se vidjeti.

Ivona Bujišić

Zaljubljenost se ušunjala neplanirano, zadojeni iluzijom da su konačno upoznali osobu koja ih razumije, koja ima iste ambicije, godine i smisao za humor Ana i Marko i Miloš i Sanja ušli su u emotivne veze.

Prva godina zabavljanja bila je puna ljubavi i razumijevanja. Prva ozbiljna veza svima, prvi ljubavni orgazmi, prve bitke sa ispitima vode se u paru. Kolege sa fakulteta zavidjeli su im na ljubavi, ali  su svi uredno došli na duplo vjenčanje budućih mladih supružnika.

Ana i Sanja nakon vjenčanja ostaju u drugom stanju te prekidaju studije na drugoj godini, preuzimaju na sebe brigu oko domaćinstva i djece te svojim muževima ostavljaju prostor da završe studije i prožive mladost.

Miloš i Marko su u međuvremenu završili fakultete, zaposlili se kao advokatski pripravnici i nakon toga položili pravosudni ispit i otvorili zajedno advokatsku kancelariju.

Boemski život omogućio im je razna poznanstva te su na samom početku karijere imali puno predmeta i par jakih firmi koje zastupaju.

Mladi, lijepi, ambiciozni sa zaradom u skladu sa visokim advokatskim tarifama činilo ih je poželjnim i naravno da su Sanja i Ana u očima svijeta bile one zbrinute žene koje su srećno udate za mlade i lijepe intelektualce.

A da li je stvarno bilo tako? – upita me ni od kud vanzemaljac Sakso  koji pokušava ,,dokučiti“ ljudski rod kroz razgovor sa mnom.

Nije nažalost. Ana i Sanja su iza zavjesa skladnog braka bile jako nesrećne.

Navedi mi razloge zbog kojih su bile nezadovoljne?

  1. Mnoštvo obaveza oko domaćinstva i djece oduzimalo im je većinu vremena. Muževi nikada nisu bili kod kuće te su sve poslove morale obavljati same.
  2. Pažnju voljenog muškarca više nisu imale. Zanimljivi sadržaj koji su imale u toku zabavljanja više nisu dopunjavale, prestale su da se obrazuju a i fizički izgled zapustile su pod izgovorom promjene prioriteta. Izgubile su se u braku i životu te su s tim izgubile i ljubav od strane svojih muževa. Niko nije zaljubljen u ženu bez sjaja i sopstvenih interesovanja.
  3. Postale su zavisne od pažnje usled sopstvenih nezadovoljstava te su samim tim postale dosadne žene sklone zvocanju od kojih muškarci faktički bježe ali s kojima takođe održavaju fiktivni brak iz sopstvenih strahova držeći ih u kući i  očekivajući od njih majčinsku ljubav i brigu.
  4. Krivile su muževe i djecu zbog odustajanja od sopstvenih profesija i hobija.

Pa jesu li zbilja bile žrtve muževa i patrijarhata ili su same odgovorne za živote koje žive?

Dučićeva ,,Sve što ljubimo stvorili smo sami“ ukazuje na to da smo sami kreatori svojih života. Ženi je taj put teži zbog patrijarhata i odgovornosti rađanja djece ali svakako da žena može naći svoju sreću ukoliko se prije svega odrekne ideje da ispuni ono što društvo ili porodica očekuju od nje.  Želja žene da se ostvari na svim poljima često počiva na pogrešnim pobudama forsiranja uspjeha zbog spoljašnjeg svijeta i ta nekolicina žena koje to uspiju ipak u nekom momentu ,,pregore“ i izgube sebe. Naizgled dobra organizacija vremena često ih odvoji od njih samih.

Zašto se veliki postotak Zemljanki izgubi u braku? – upita me Sakso s blagom dozom empatije prema nesrećnim ženama.

Sakso, trebalo bi mi jako puno vremena da ti objasnim kako su žene nekad bile primorane da se bore. Iako moderni Zemljanin duhovno nazaduje tehnologija je donijela mnogo olakšica ženama u obavljanju svakodnevnih obaveza koje su im nametnute. Žene više  ne peru veš ručno, niti čekaju muževe iz rata ali …

Ali ne vidim da su puno srećnije sadašnje žene od onih iz prošlih vjekova, zašto?

Većina žena Sakso nema od koga da nauči. Roditelji nas uče svojim pogrešnim primjerima. Ne rađaju se žene sa sindromom ,,kosovka djevojka“ već to uče od svojih majki koje su to takođe naučile od svojih.

Odnosi u porodici kasnije se samo oslikavaju u odnosima sa partnerima a zbog udovoljavanja svijetu Zemljanke ni same ne mogu da ocijene pobude ulaska u neki odnos.

To znači da ne poznaju ni sebe pa nemaju jake temelje kad grade neki odnos kao što je brak?

Naravno, pogotovo ako mlade bez iskustva uđu u brak kao Sanja i Ana.

I kako se dalje odvijao bračni život supružnika?

Sanja i Ana nisu ni razmišljale o razvodu uprkos nemirima koji su ih svakodnevno mučili.

Nisu znale da osvijeste svoj povrijeđeni ego, već su dozvoljavale da ih nagriza što  je najviše kulminiralo u situacijama kada bi ih supružnici u krevetu odbijali s izgovorom da su umorni.

Gdje sam ja pogriješila u odnosu s mužem, motalo bi se po njihovim glavama, a ni u jednom mometu fokus nije bio na pitanju gdje sam ja  pogriješila u odnosu sa sobom?

Šta se dalje odvijalo u životima tih mladih ljudi?

Marko i Miloš zbog povećanog obima posla u jednom momentu morali su da zaposle advokatske pripravnice.

Mlade, jedre, slobodne,rasterećene i pune interesovanja i želja za znanjem Tina i Tamara počele su raditi u njihovoj kancelariji. Marko i Miloš bili su okupirani predmetima te su sada imali žene s kojima mogu razgovarati ,,na svom nivou“. Tina i Tamara odlično su se snalazile u poslu, provodile su puno vremena sa svojim advokatima, olakšavale im posao te su pored supruga Ane i Sanje koje uporno zvocaju u očima advokata postale i spas i odmor.

Zadovoljni advokati htjeli su zahvaliti svojim pripravnicima i došli su na ideju da zajedno odu na odmor u Grčku u avgustu kad sudovi ne rade.

Tina i Tamara kao pripadnice mlađe generacije bile su naprednije u muško-ženskim odnosima od Ane i Sanje. Veze u srednjoj školi i na fakultetu dovele su ih do spoznaje da je bezuslovna ljubav s muškarcem nemoguća  te da fokus sa nerviranja trebaju staviti na zavođenje muškaraca zarad sopstvenih interesa.

Advokati su bili njihove mete za sticanje znanja, poznanstava i novca.

Tamara i Tina su od početka igre bile u prednosti jer svoje emocije nisu stavile kao ulog u odnos koji grade s oženjenim muškarcima.

Pa objasni mi kako su to uspjele? I šta je uopšte zavođenje?

Za ovladavanjem tehnikama zavođenja neophodna je emocionalna inteligencija.

Djevojke su pametno postavljenim pitanjima dolazile do razloga zbog kojih su advokati nezadovoljni svojim odnosima sa prijateljima i ženama te su iskreirale idealne ličnosti koje su advokatima potrebne.

Nikad se nisu žalile, uvijek su bile nasmijane i dotjerane. Pružale su pažnju, hranile ega svojim metama ali su takođe svojim djelima pokazivale da su samostalne. Da imaju svoje svjetove dovoljno obojene da im ne treba muškarac da ih usreći.

Za razliku od zavidnih prijatelja i kolega advokata  one su se uvijek radovale njihovim uspjesima, veličale njihove kvalitete dok o manama nisu pričale.

A da li su vidjele mane?

I te kako i uredno ih uvrstile u slabosti koje će im pomoći da pobijede u igri moći.

Interesovanja advokata mimo struke pomno su istraživale te su mogle razgovarati s njima i o utakmicama i o autima koje ih u suštinu nisu ni interesovale.

Iako su izgledale kao estradne zvijezde, pored stručnih znanja iz pravnih nauka istraživale su religije, psihologiju, umjetnost, te su advokatima plasirale sadržaj koji su i oni sami propustili.

,,Razvodim se, ti si savršena žena, konačno sam našao to što sam tražio“.

Reče Marko Tamari dok se oblačila nakon seksa koji ga je doveo do orgazma kakav ranije nije osjetio.

,,Ma ne lupaj gluposti, ja nikad ne bi ugrozila jednu porodicu“ -reče Tamara dok u sebi pomisli ,,Ipak je lakši plijen nego što sam mislila.“

„Ali s tobom nikad nije dosadno, ti se nadovežeš na sve o čemu pričam a pri tome ovakvu hemiju kao s tobom još nisam osjetio ni s jednom ženom.“ – Reče Marko dok se oblačio pun mladalačke energije koju je Tamara probudila u njemu.

Tamara je tačno znala kad da bude hladna i izmiče kako bi Marku rodila strah da će je izgubiti, ali je takođe znala da iskoristi svoju energiju i uvuče njegovu u svoje energetsko polje kroz maženje i vođenje ljubavi.

Dok su ostale žene nakon seksa vapile za njegovom pažnjom Tamara se izmicala pokazujući time kako ga se zasitila i kako joj treba malog svog prostora.

Znala je kako funkcioniše sistem magneta.

Znala je da će odbijanje njemu biti nepoznato i da će samim tim njegov ego podivljati za njenom pažnjom.

Marko nije ni slutio da ona to sve radi svjesno.

Nakon nedelju nezaboravnih dana punih provoda,  dobrog seksa, smijeha i filozofiranja, njih četvoro došli su u Podgoricu.

Žene Ana i Sanja bez ikakvog objašnjenja dobile su slična pisma od svojih muževa.

Markovo pismo Ani

              Razvodimo se,  jednostavno više ne mogu da podnesem tvoje nezadovoljstvo. Gušiš me i utičeš na to da se osjećam loše i da mi se ne dolazi kući.

Nemaš svoj život pa hoćeš da živiš moj. Dosadilo mi je da ja moram da te zabavljam i da ja moram biti odgovoran za tvoju sreću. U seksu se odavno ne trudiš a i mogla bi malo više da počneš da vodiš računa o svom izgledu.

Trgni se malo ženo, promijeni se i naći ćeš nekog i ti da te voli.

Starateljstvo nad djecom ćemo vršiti zajednički, i na tome trebaš da mi budeš zahvalna jer znaš i sama da zbog tvoje nezaposlenosti postoji mogućnost da ti se roditeljska prava ograniče. Dobijaćeš od mene mjesečnu alimentaciju a i stan možeš da zadržiš, prepisaću ga na djecu tačnije. Dobio sam ga nasljeđem tako da formalno prava na moju imovinu nemaš nakon razvoda ali zbog poštovanja i djece možeš živjeti u njemu.

Nemoj da se svađas sa mnom, razvod ćemo sporazumno završiti, nemoj po sudovima da se vučemo, nije dobro za moju karijeru.

Drugu ženu sam zavolio i shvatio da ti nikad nisi bila žena kakvu želim pored sebe. Tebe je bilo teško voljeti a nju volim lako.

Nemoj me zvati dok ne budeš mogla prijateljski da imamo odnos zbog djece.

 

Dok su čitale pisma slične sadržine Ana i Sanja imale su slične reakcije.

Anksioznost od koje boluju godinama zbog nesrećnog braka kulminirala je u panični napad.

Dok je čitala pismo Ani je počeo vid da se gubi, a noge da klecaju. U momentu kada je skroz izgubila osjećaj u nogama Ana je pala a srce je počelo toliko jako da kuca da ga je mogla osjetetiti kako pulsira u grlu i glavi. Nemiri koje je osjetila bili su ravni nemirima čovjeka koga osude na smrt. Kao da je hiljadu noževa probadalo njeno srce i stomak.  Srce kao staklo puklo je i svaki komadić razarao  je njenu dušu. Ležala je na podu i jecala dok su misli samo još više podspješivale agoniju u kojoj je.

Zašto sam tako bezvrijedna?

Šta to ona ima a ja nemam?

Kako ću sama dalje?

Šta će reći moji, šta će reci ljudi?

Kako će djeca ovo podnijeti?

Zašto mi je ovo uradio?

Nemam posao, nemam prijatelje, nemam sebe. Kako ću sama dalje? Život mi je uništen!

Sanja se osjećala slično. Mislila je, to je to, ova tuga ne može biti veća.

Godinu dana kasnije Sanja  je oboljela od karcinoma, dok je Ana postala srećna žena koja je zahvalnost za svoju sreću nalazila upravo u ovom nemilom događaju.

Kako je to moguće? Pa imale su iste startne pozicije?

Ana se promijenila, Sanja nije.  Ana je postala master svojih emocija dok je Sanja i dalje ostala njihov rob i žrtva.

Ali kakoooo? Upita me Sakso radoznalo, pun znatiželje da shvati glavni problem Zemljana kada su emocije u pitanju.

Objasniću ti noćas Sakso moram da idem sad, čekam te na klupi na vrhu Gorice u ponoć.

Sakso je nestao a ja sam otišla malo da razmislim kako bi mu noćas dala što kvalitetniji odgovor.

 

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Borilović prije pola godine napao kolegu, presuda za nanogicu nije postala pravosnažna

Počinilac masakra na Cetinju Vuk Borilović nije bez kriminalne prošlosti “u prethodnom periodu”, kako je to saopštila Uprava policije. Naprotiv: prema informacijama Pobjede Borilović je...

Ruždi skinut s respiratora i može da govori, napadač ne priznaje krivicu

Britanski pisac Salman Ruždi je i dalje u bolnici u teškom stanju, dan nakon što je više puta uboden nožem na književnom okupljanju u...

Komemorativna sjednica danas na Cetinju

Na Cetinju će se danas u 10 sati, u Vladinom domu, održati Komemorativna sjednica povodom nezapamćene tragedije koja je pogodila Prijestonicu-. Na sjednici će govoriti: Nikola...

UŽIVO Nastavljene žestoke borbe u Donjecku, Zelenski upozorio na moguću nuklearnu katastrofu u Zaporožju

Danas je 172. dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je na moguću nuklearnu katastrofu u Zaporožju, i ponovo pozvao zemlje EU...

Zločin i odgovornost

Piše: Balša Knežević Reći da građani Crne Gore osjećaju ogorčenost, tugu i nevjericu nakon onoga što se u popodnevnim časovima 12. avgusta dogodilo na Cetinju...

Najčitanije

Povezano

BIGZ I JEDNA KLINIKA: Ko ne zna da gradi, taj bar zna da ruši

Za aktuelno.me Piše: Ivona Bujišić Iako po sistemu evolucije čovječanstvo bi po umnim i kreativnim sposobnostima trebalo da napreduje,  situacija sa kulturom u Srbiji ukazuje nam...

Grijeh kao lijek (2)

Za aktuelno.me Piše: Ivona Bujišić Poći ćemo izvan grada, krećemo na put u sumrak Zavjesa od kiše pada drvoredi piju sumrak Biti daleko od tih divnih ljudi što...

Grijeh kao lijek

Za aktuelno.me Piše: Ivona Bujišić Marija, šesta u majke rođena je u centru  Podgorice 1960. godine u imućnoj trgovačkoj  porodici. Porodica kao njena sa strane posmatrano,...

Država, ljekari i odgovornost

Za aktuelno.me Piše: Ivona Bujišić Rak. Kratka riječ od tri slova koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U modernom svijetu kada čovijek misli da sve zna, ova...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lenka
09.01.2022-08:39 08:39

Sjajno, sjajno…

vinka
09.01.2022-09:03 09:03

realnost