Petak, 3 Decembra, 2021
Rubrika:

Publika koja bude prisustvovala Karnevalu životinja uživaće u spoju muzike, riječi i boja

''Karneval životinja'' će biti održanu četvrtak sa početkom u 12 sati na Velikoj sceni MCCG, a mjesta je moguće rezervisati na broj telefona 068 366 319, radnim danima od devet do 15 sati i dva sata prije početka događaja

Multimedijalni projekat Edukativnog centra Muzičkog centra Crne Gore (MCCG) Dječiji matine – povodom 100 godina od smrti kompozitora Kamija Sen-Sansa biće održan u četvrtak, a publiku će, kroz njegovo djelo “Karneval životinja”, voditi studenti tri umjetnička fakulteta sa Cetinja.

Rukovoditeljka edukativnog centra MCCG, dr Sara Vujošević Jovanović, najavila je da će taj centar u narednom periodu realizovati projekte koji će biti namijenjeni djeci koja ne pohađaju muzičke škole, a koja će, kako je navela, za pet, deset, 20 godina postati redovna publika MCCG.

Dr Sara Vujošević Jovanović, rukovoditeljka edukativnog centra MCCG
Dr Sara Vujošević Jovanović, rukovoditeljka edukativnog centra MCCG

„Uložićemo trud i naš veliki entuzijazam u projekte sa pomenutom tematikom, kako bi djeci pružili mogućnost da se upoznaju sa klasičnom muzikom, istu zavole, postanu u budućnosti vjerna publika Muzičkog centra Crne Gore i mogu slobodno reći, iskusni konzumenti klasične muzike“, rekla je Vujošević Jovanović.

Podsjetila je da je upravo to i misija Edukativnog centra MCCG – obrazovanje omladine i  ostalog građanstva – heterogene publike.

„Dakle, osmišljavaćemo projekte za: predškolsku djecu, osnovce, srednjoškolce, studente, heterogenu publiku. Takođe, radićemo sa puno ljubavi na projektima koji se tiču tematike nacionalnih manjina, osoba s invaliditetom, ugroženih grupa…“, kazala je Vujošević Jovanović.

Profesorica Kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju, Nataša Popović, rekla je da će publika koja bude prisustvovala „Karnevalu životinja“ vidjeti divan spoj muzike, riječi i boja.

Nataša Popović, profesorica Kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju

„Osjetiće toplinu i sjajnu energiju, jer svi koji smo učestvovali u projektu imali smo na umu divnu publiku koju čine djeca. Posebno smo ponosni što možemo da pružimo djeci pravo zadovoljstvo, da ih malo otrgnemo od svakodnevnih dešavanja i da im ukažemo na ljepotu i zadatak umjetnosti, koja oplemenjuje, koja nas čini ushićenim, a mislim da je djeci u tom uzrastu najbolje približiti sve segmente umjetnosti“, istakla je Popović.

Proba Karneval životinja
Proba Karneval životinja

Kazala je da joj predstavlja posebno zadovoljstvo što su im se, pored ansabla Muzičke akademije, koji će izvesti Karneval životinja, pridružile kolege sa Akademije dramskih umjetnosti i Likovne akademije.

Profesorica na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, Suzana Pajović, rekla je da je u okviru projekta student Radomir Milić lijepo zadatom književnom tekstu i muzičkoj pratnji, odradio 15 ilustracija.

Suzana Pajović, profesorica na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju
Suzana Pajović, profesorica na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju

„S obzirom da su u projekat uključena tri fakulteta, strašno je zanimljiva veza između muzike, vizuala i glume. Zanimljiv i inspirativan projekat“, kazala je Pajović.

Student treće godine Muzičke akademije na Cetinju, Viktor Huter, koji svira violinu, rekao je se u okviru „Karnevala životinja“ dijele na životinje, a da svaki instrument u mjeri mogućeg oponaša životinju.

Viktor Huter, student treće godine Muzičke akademije na Cetinju

„Za violinu životinja koju oponaša je magarac. Posebno je bilo zadovoljstvo sarađivati sa fenomenalnim kolegama sa sve tri akademije. Volio bih da ima više ovakvih projekata, jer je ovo pun pogodak. Kad imate ljudie koji žele da sve uspije i zajednički da sarađuju, sve ide veoma brzo i sa užitkom“, rekao je Huter.

Student treće godine Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, Ognjen Sekulić,  rekao je da je u okviru „Karnevala životinja“ narator, sa zadatkom da približi djeci priču i da ih u nju uvede.

Ognjen Sekulić, student treće godine Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju

„Mislim da je u ciljeloj priči najbolje što prvi put sarađuju sve tri umjetničke akademije. Bilo je jako lijepo. Prije tri sedmice smo počeli da realizujemo ovaj projekat. Mnogo toga smo naučili radeći sa kolegama iz drugih akademija“, kazao je Sekulić.

„Karneval životinja“ će biti održanu četvrtak sa početkom u 12 sati na Velikoj sceni MCCG, a mjesta je moguće rezervisati na broj telefona 068 366 319, radnim danima od devet do 15 sati i dva sata prije početka događaja.

Najnovije

Kašćelan: Programi podrške osobama starije dobi uvijek će imati podršku Prijestonice

Prijestonica Cetinje predložiće Crvenom krstu Crne Gore da ugovor o saradnji na sprovođenju programa ,,Pomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom“ bude...

Vujošević: Stanje neće biti dobro bez 90 odsto vankcinisanih

Epidemiolog u penziji Novica Vujošević kazao je stanje neće biti dobro dok se ne vakciniše najmanje 90 odsto ukupnog stanovništva Crne Gore. Drugu dozu vakcine...

Proslava: Atletiko Mineiro šampion Brazila poslije pola vijeka

Fudbaleri Atletiko Mineira osvojili su titulu prvaka Brazila poslije pola vijeka. Pobjedom protiv Baije 3:2 osigurali su prvo mjesto na kraju sezone. Još tri kola su...

Karl Nehamer jednoglasno izabran za novog kancelara Austrije

Nakon što su se Sebastijan Kurc i Gernot Blumel povukli sa svoji funkcija, u Narodnoj partiji su neminovne promjene, a jednoglasno je odlučeno da...

Spajić: Smatrao sam da ustoličenje Joanikija ne bi trebalo da se održi na Cetinju

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je sinoć na Tviter Spejsu da je smatrao da crkva ne bi trebalo na Cetinju da...

Najčitanije

Povezano

Tribina FCJK: Vlast je uspjela sprovesti namjeru disolucije crnogorskoga društva, ali ne i kulture koja ja vitalnija i otpornija na pokušaje destrukcije

Na Cetinju je danas, u organizaciji Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, održana druga tribina pod nazivom „Crnogorska kultura danas“. Učestvovali su Adnan Čirgić,...

Sara Vujošević se vratila nastupima: Balkanska diva oduševila sve u Moskvi

Sara Vujošević Jovanović ponovo oduševljava, ne samo publiku iz njene Crne Gore i Srbije, već i ljubitelje opere u Rusiji. Poslije fenomenalnog nastupa sa Ruskim...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve