Američke astronautkinje Kristina Kouk i Džesika Meir danas su zajedno izašle iz međunarodne svemirske stanice da izvedu jednu popravku, čime su obilježile prvi put u šezdesetogodišnjoj svemirskoj istoriji da dvije žene izlaze u svemir.

Kristina Kouk i Džesika Meir (Foto: Handout/Nasa/AFP via Getty Images)

Prvi izlazak dvije žene u svemir Kristine Kouk i Ane Maklein planiran je bio za mart ali je američka svemirska agencija Nasa morala da ga otkaže tri dana prije planirane akcije zato što nijesu imali dva skafandera odgovarajuće veličine za izlazak.

Današnji izlazak je zvanično počeo u 13.38 po centralnoevropskom vremenu i trebalo je da traje nekoliko sati, a zadatak je da se zamijeni jedinica za punjenje baterije koja se pokvarila prošlog vikenda.

Prva Amerikanka koja je izašla u svemir prije 35 godina Keti Saliven je izrazila oduševljene i rekla da je dobro da konačno ima dovoljno žena astronauta obučenih za svemirske šetnje da omoguće da se tako nešto dogodi.

Šefovi Nase kao i žene i drugi širom svijeta navijali su za Kouk i Meir a istovremenu su mnogi ukazali da će ovako nešto ubuduće vjerovatno postati rutinska stvar, prenosi AP.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve