Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Promocija knjige ”Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić” u Zagrebu

Autor Zoran Rašović, koji je najtemeljitiji istraživač, najbolji poznavatelj i najobjektivniji analitičar djela Valtazara Bogišića, akademik je CANU, redovni profesor Pravnog fakulteta Univeziteta Crne Gore

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 24-tog novembra 2022. godine, održaće se promocija četvorotomnog izdanja knjige ,,Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić’’ akademika CANU Zorana Rašovića.

Izdavač ovog kapitalnog djela je Udruženje pravnika Crne Gore u prilog obilježavanja 180 godina od rođenja kralja Nikole i 100 godina od njegove smrti i predstavlja najveći izdavački poduhvat Udruženja pravnika za 90 godina postojanja najstarije strukovne asocijacije crnogorskih pravnika.

Četvorotomno izdanje ,,Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić’’ sadrži više stotina neobjavljenih dokumenata od posebnog značaja za Crnu Goru i veliki broj nepoznatih detalja iz života, velikana tog vremena, knjaza/kralja Nikole i Valtazara Bogišića i njihove saradnje koja je trajala skoro četvrt vijeka. Ova svojevrsna kodifikacija sadržana je u četiri knjige sistematizovane u 22 podcjeline koje sadrže skupa preko 2.600 stranica.

Prisutne na promociji će uvodno pozdraviti rektor Sveučilišta prof dr. Stjepan Lakušić i dekani pravnih fakulteta u Zagrebu i Podgorici prof dr Ivan Koprić i prof dr Aneta Spaić, te dr Bruno Kragić glavni upravnik Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

U ime izdavača ovog djela – Udruženja pravnika Crne Gore, učesnicima promocije će se obratiti predsjednik Udruženja prof. dr Branislav Radulović.

O knjizi će učesnicima promocije govoriti prof. dr. Tatjana Josipović i prof. dr. Dalibor Čepulo, profesori Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. Vlaho Bogišić iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, te sam autor.

Autor Zoran Rašović, koji je najtemeljitiji istraživač, najbolji poznavatelj i najobjektivniji analitičar djela Valtazara Bogišića, akademik je CANU, redovni profesor Pravnog fakulteta Univeziteta Crne Gore, predsjednik Senata Udruženja pravnika Crne Gore i dobitnik najvećeg priznanja Udruženja pravnika – nagrade „Akademik Mijat Šuković“ koje Udruženje svakih pet godina dodjeljuje za posebna dostignuća u pravnoj nauci i stvaralaštvu.

Promocijom četvorotomong izdanja knjige ,,Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić’’ na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao i nedavnim na Pravnom fakultetu UCG i u “Zetskom domu” na Cetinju, Udruženje pravnika Crne Gore dodatno odaje priznanje dvojici velikana jednog vremena, njihovom dijelu i izuetnom pregnuću i postignuću autora koji je svoj višedeceniski naučni rad krunisao ovom vrijednom dijelom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve