Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Projekat za smanjenje saobraćajnih nezgoda

Projekt RADAR, čiji je cilj smanjenje rizika saobraćajnih nezgoda u zemljama Dunavskog regiona, pomoći će institucijama da identifikuju prepreke, razviju strategiju i podignu svijest o važnosti adekvatne putne infrastrukture, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva

Projekt RADAR, čiji je cilj smanjenje rizika saobraćajnih nezgoda u zemljama Dunavskog regiona, pomoći će institucijama da identifikuju prepreke, razviju strategiju i podignu svijest o važnosti adekvatne putne infrastrukture, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Generalni direktor Direktorata za državne puteve u tom resoru Mirsad Ibrahimović otvorio je obuku u okviru projekta Risk Assessment on Danube Area Roads (RADAR) u Podgorici, na temu Procjena sigurnosti putne infrastrukture u Crnoj Gori.

“Projekt RADAR pomoći će odgovornim institucijama i vlastima da identifikuju prepreke, razviju strategiju i podignu svijest o važnosti adekvatne putne infrastrukture u Dunavskom region”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, obuci prisustvuju i predstavnici crnogorskih institucija koje se bave pitanjima putne infrastrukture i bezbjednošću na njima.

Projekat RADAR finansira se iz Programa Transnacionalne saradnje Interreg Dunav i njegov cilj je identifikacija i smanjenje rizika saobraćajnih nezgoda u zemljama Dunavskog regiona, u kojima je stopa smrtnosti u saobraćajnim nezgodama veća od evropskog prosjeka.

Kako su naveli iz Ministarstva, glavna tema obuke je procjena bezbjednosti putne infrastrukture korišćenjem naprednih metoda evaluacije zvjezdicama (SRS, EuroRAP metodologija) i izrada Planova ulaganja u bezbjednije puteve.

Iz tog resora su dodali da se projekat RADAR nadograđuje na projekat Transnacionalni program Jugoistočne Evrope, koji je omogućio sprovođenje pilot projekata procjene putne bezbjednosti primjenom iRAP/EuroRAP metodologije.

Kako se navodi, programi evaluacije puteva su trenutno aktivni u više od 80 država svijeta.

Navodi se da vrijednost upotrebe iRAP/EuroRAP metodologije proizlazi iz jedinstvenog i globalno primjenljivog postupka za procjenu stanja i parametara bezbjednosti putne infrastrukture.

“I iz mogućnosti provođenja analiza troškova i koristi radi definisanja odgovarajućih mjera sanacije i definisanja prioriteta njihovog sprovođenja u sklopu razvoja Planova ulaganja u bezbjedne puteve”, dodaje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve