Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Premijerom predstave ”Pokojnik” Crnogorsko narodno pozorište sjutra otvara novu sezonu

Zajednički projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat na repertoaru je i 7. i 8. oktobra

Predstava “Pokojnik”, koju je po tekstu Branislava Nušića režirao i adaptirao Egon Savin, biće premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu sjutra u 20 časova na Velikoj sceni, čime će nacionalni teatar otvoriti novu pozorišnu sezonu.

Zajednički projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat na repertoaru je i 7. i 8. oktobra.

Adaptacija Egona Savina radnju “Pokojnika” smješta u Podgoricu, u tridesete godine dvadesetog vijeka, saopšteno je iz CNP.

“U ovoj komediji Nušić je direktno naslikao spregu vlasti sa kriminalom, kao što je otvoreno prikazao policijsko nasilje nad građanskim pravima i slobodom sličnosti. Slika društva u kojem je zakon – bezakonje i pljačka, u ‘Pokojniku’ je lišena one nušićevske veselosti i razigranosti. U satiričnom tonu, prepunom gorčine, komična slika mentaliteta zamijenjena je ovdje sumornom slikom i oporim razriješenjem bez perspektive. Zato je satiričko značenje ‘Pokojnika’ potpuno i veoma efektno”, istakao je reditelj Savin.

Predstava je nakon premijernog izvođenja 30. jula u Centru za kulturu Tivat naišla na odlične reakcije kritike koje svjedoče o kvalitetu predstave u kojoj će publika uživati i zbog koje će se zamisliti nad temama koje ovaj komad ističe, poručuju iz CNP.

“Pokojnik” pokazuje neku krajnje rezigniranu Nušićevu fazu, kada nije više bilo ni optimizma ni onog blagog humora ranije prisutnog u njegovim komedijama, kaže pozorišna kritičarka Ana Tasić.

“Mislim da se to jako dobro vidi u predstavi Egona Savina koja neprestano balansira između tragedije i komedije i jasno pokazuje Nušićev mrak, na način koji je veoma savremen i prilagođen našem vremenu”, rekla je Ana Tasić.

U predstavi igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

Autorski tim predstave čine: Vesna Popović, scenografkinja, Jelena Stokuća, kostimografkinja, Gordana Bulatović, asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić, scenski govor, organizatorka Gordana Smodlaka, izvršna producentkinja Nela Otašević, i asistentkinja reditelja Radmila Božović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve