Novi parfem “Spejs”, kako tvrdi njegov tvorac, hemičar Stiv Pirs, proizveden je da bi nam donio miris svemira na zemlju i koji je pomagao u obuci astronauta sada je dostupan svima.

Ilustracija

Pirs je i osnivač kompanije “Omega Ingredients”, koja je specijalizovana za proizvodnju „najkvalitetnijih prirodnih ukusa za industriju hrane i pića“, navodi kompanija.

Ideja da se stvori miris svemira potekla je od NASA koja je 2008. godine i angažovala Pirsa da ga proizvede kako bi pomogao astronautima u obuci prije lansiranja u orbitu.

Hemičaru je bilo potrebno četiri godine da ga proizvede.

Astronautkinja Pegi Vajtson, koja je boravila na Međunarodnoj svemirskoj stanici, rekla je za CNN da joj svemir miriše pomalo na pušku, odmah pošto je iz nje ispaljen hitac.

“Čini mi se da ima neki miris skoro gorkog ukusa, pored toga što miriše na dim i paljevinu”, rekla je.

Rukovodilac proizvodnje parfema “Spejs” Met Ričmond kaže da su se astronauti dosta mučili da tačno opišu kako im miriše svemir. Oni su rekli da je to bila mješavina baruta, prepečenog odreska, maline i ruma.

Glavni cilj kompanije je da ovim parfemom probude kod mladih interesovanje za studiranje prirodnih i inženjerskih nauka.

Ričmond je otkrio i da je u pripremi novi miris koji će se zvati “Miris Mjeseca”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve