Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Predstava ”Konji ubijaju, zar ne” u Skoplju

Festival se održava već tri godine sa pauzom uslovljenom Korona virusom, pa je iz tog razloga Dramski teatar Skoplje domaćin prvi put

Regionalna unija teatara Grupa Triglav (RUTA) nastavlja svoju misiju saradnje pozorišta u regionu. Ovoga puta, od 14. do 19. oktobra, domaćin je bio Dramski teatar Skoplje. Gradsko pozorište Podgorica je 17. oktobra izvelo predstavu ,,Konji ubijaju, zar ne?’’ koju je, po tekstu Maje Pelević, režirao Kokan Mladenović.

RUTA Grupa Triglav je mreža partnerskih pozorišta iz glavnih gradova zemalja regije koju uz Gradsko pozorište iz Podgorice čine i pozorište Ulysses, Mestno gledališče ljubljansko, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva i Dramski teatar Skoplje. Zamišljena je kao niz festivala koji se u razmacima od nekoliko mjeseci održavaju u gradovima domaćinima iz kojih dolaze potpisnici projekta.

Dušan Kovačević, umjetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica i jedan od osnivača festivala ističe značaj ovakvog projekta:

“Ujedinjenje ovih prostora nekadašnje Jugoslavije na tom pozorišnom planu, kroz regionalnu uniju teatara i ta kulturološka razmjena koju imamo svaka dva mjeseca veoma znači kako nama umjetnicima, tako i publici i svakoj kući ponaosob, jer smo svakim novim odlaskom van svog dvorišta i bogatiji i hrabriji i mislim da ćemo, ako to postane tradicija, svi biti bolji ljudi”, kazao je Kovačević.

Festival se održava već tri godine sa pauzom uslovljenom Korona virusom, pa je iz tog razloga Dramski teatar Skoplje domaćin prvi put:

“Kovid je tako namjestio da se festival prvi put organizuje u Skoplju. Mi smo kod vas gostovali dva puta. Mi smo nacionalni teatar finansira nas država i ta sredstva nisu dovoljna, tako sam odlučila da povećam cijenu karte. Bilo je malo straha kako će publika reagovati ali nismo stigli pošteno ni da izreklamiramo festival karte su rasprodate, a pogotovo za vašu predstavu. Rekli su mi direktorka za vas imaju po dvije karte za svaku predstavu osim za ,,Konji ubijaju, zar ne?”, prije ih je publika kupila nego što smo mi stigli da ih rezervišemo. Nismo očekivali tako brzo da se rasprodaju karte. Odavno publika Dramskog pozorišta nije bila ovako živa, iz sale su izlazili zadovoljni, što pokazuje koliko nas je i korona omela ali govori i o kvalitetu RUTA GRUPA TRIGLAV FESTIVALA. Da smo imali mogućnost da stavimo po dva igranja za svaku predstavu mislim da bi i u tom slučaju sve karte rasprodate”, kazala je direktorica Dramskog teatra Skoplje Katarina Kocevska.

Sledeća stanica RUTA GRUPA TRIGLAV festivala je u Beogradu, domaćin je Beogradsko dramsko pozorište od 1. do 6. decembra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve