Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Praznik mimoze: Ceci Ražnatović i Zdravku Čoliću isplaćeno po 40 hiljada eura

To su podaci sa završne press konferencije, koje je saopštio predsjednik Opštine Stevan Katić

Tokom jubilarnog 50. Praznika mimoze u Herceg Novom je održano 66 različitih programa, od čega 51 kulturno-zabavni i gastronomski, kao i 15 sportskih programa. U realizaciji programa učestvovalo je oko 150 aktera iz zemalja Evrope. Sve je koštalo 350 hiljada eura, ili 100 hiljada više od prvobitne projekcije organizatora. Koncerti Čole i Cece koštali su po 40 hiljada eura, bez troškova boravka i organizacije.

To su podaci sa završne press konferencije, koje je saopštio predsjednik Opštine Stevan Katić.

On smatra da su benefiti Praznika mimoze vidljivi na svakom koraku, a od uloženih je 350 hiljada eura, sponzori su donirali 40 hiljada.

Budžet Praznika 2017. godine je iznosio oko 240 hiljada, a 2018. godine i manje, 160 hiljada i oba su trajala nešto duže od 20 dana.

“Imajući u vidu efekte koje je proizveo jubilarni 50. Praznik mimoze, zadovoljan sam što je ovaj praznik uspješno organizovan i što smo se trudili da finasijska sredstva, odnosno budžet Praznika mimoze svedemo na što je moguće niži nivo”, navodi Katić.

Dobri promotivni efekti koji su u regionu poslali sliku o ovogodišnjem Prazniku dobra su uvertira u nastupajuću ljetnju sezonu, kazao je Katić i najavio da će 51. Praznik mimoze početi 14. februara. Time će se izbjeći nestabilno kišno vrijeme koje posljednjih godina redovno prate početak februara.

Statistički podaci pokazuju porast broja posjetilaca i noćenja, tako je tokom februara ostvareno 18.100 noćenja, što je za 151 odsto više nego prošle godine, dok podaci sa graničnih prelaza pokazuju da je tokom februara i marta granicu prešlo 60 hiljada putnika više nego lani, kazao je direktor TO Herceg Novi, Pavle Obradović.

“To pokazuje veliki uspjeh i dokazuje nam da sa dobrom organizacijom i programima možemo da privučemo turiste u naš grad i tokom zimskih mjeseci”, ističe on.

Obradović je pozvao turističku privredu da se priključi organizaciji 51. Praznika mimoze i najavio uskoro Javni poziv za finansiranje manifestacija u septembru i oktobru.

Prema njegovim riječima, anketa TO je pokazala i da su ugostitelji, hotelijeri i privatni izdavaoci veoma zadovoljni, jer su imali dosta prometa, mada je jedan dio njih, ipak, nezadovoljan izmještanjem centralnih manifestacija sa Trga u Igalo.

Predsjednik Direkcije festivala, Miloš Konjević, kazao je da je ponosan što je čitav Praznik organizovan kvalitetno, bez većih problema i na masovnim događajima koji su privukli od 10-20 hiljada turista u Herceg Novi.

“Zadovoljan sam što smo uspjeli u namjeri da vratimo turiste u naš grad tokom zime u okviru Praznika, jer naši Novljani – ugostitelji i privrednici su zadovoljni, što je najbolji pokazatelj da je praznik bio uspješan. Zahvalan sam svima koji su učestvovali u organizaciji, iako smo imali dosta opstrukcija, ali pobijedio je Herceg Novi i mislim da smo dokazali da svi možemo biti kao jedan“, mišljenja je Konjević.

Dodao je da su finansijski benefiti Praznika milionski, o čemu najbolje mogu svjedočiti ugostitelji i hotelijeri kao i izdavaoci privatnog smještaja. Obrazložio je da je morao biti uvažen budžet za organizaciju “zbog koncerata i dodatnih troškova“.

U ime izvršnog producenta “Herceg festa”, Gordana Porobić Krcunović je kazala da su se pridržavali određenih standarda koji prate ovakve manifestacije i jubileje.

Ocijenila je da je 50. Praznik mimoze bio i retrospektivan i inovativan, te predstavljao je presjek sveukupnog rada prethodnih pet decenija.

“Svjedoci smo da je prethodnih 10 i više godina izgubio na svojoj atraktivnosti, a mi smo se potrudili da kvalitetnim programom i dobrim marketingom vratimo Prazniku rejting kakav je nekad imao. Sudeći po utiscima i nas organizatora i učesnika, sve programe smo uspješno realizovali, svi programi su imali svoju publiku, a tu bih posebno istakla koncept saradnje sa stranim amabasadama i evropskim gradovima, koji se pokazao kao veoma uspješan“, istakla je ona.

Proizvod toga je i učešće Gradske muzike na internacionalnom festivalu bleh orkestara u Jedrenu krajem aprila, uključivanje Herceg Novog u trilateralni projekat gdje je nosilac bavarska fondacija iz Badenhauzena gdje će Gradska muzika učestvovati na seminaru bleh orkestara, organizacija Oktobar festa u Herceg Novom, što je plod je saradnje sa Incelom, zatim Dani ruske kulture.

“Praznik mimoze je brend u koji moramo svi ulagati, jer je  Praznik dugogorčna investicija“, zaključila je Porobić Krcunović.

Novinari su, pored ostalog, pitali koliko su koštali koncerti estadnih zvijezda, posebno Čolića i Cece Ražnatović, koliko je ostalo u kasi Opštine, odnosno TO od svih programa, zašto nije bilo bolje finansijske projekcije, osmišljenije reklame za programe u samom gradu, pa su neki imali slabu posjetu.

Pohvalili su nastojanje organizatora da iznesu preambiciozan festival, ali isto tako kazali i da ubuduće treba razlučiti da li i koliko podilaziti publici, ili dosljedno zadržati autentičnost Praznika i ovog podneblja.

Komentarišući primjedbu novinara da je budžet za organizaciju Praznika mimoze, ipak, trebalo bolje “planirati“ i predvidjeti troškove, predsjednik Opštine Stevan Katić ustvrdio je da je riječ o varijabilnim iznosima, koji se mijenjaju u odnosu na projektovane, bilo da je riječ o Prazniku, opštinskom budžetu ili izgradnji kuće.

“Na samom početku nijesu se mogli predvidjeti svi troškovi s obzirom na veliki broj učesnika, stranih državljana i drugih, što se nije moglo predvidjeti unaprijed, pa je u ovakvom poslu normalno da dođe do odstupanja. Mi smo se zadržali na 300 hiljada eura, a ostatak sredstava prikupljen je od sponzora i donatora. Ovo je bila živa stvar i trebalo je uložiti puno vremena truda i energije kako bi se uspješno praznik zaokružio“, kazao je on.

Kritike, kako je rekao, u potpunosti prihvataju, a Direkcija je već sagledala sve ono što je karakterisalo čitav praznik, prednosti i mane.

“Sve što je prepoznato kao mana biće korigovano, jer se “na greškama uči“, ali generalan utisak svih građana i gostiju je daleko ispod svega što se može smatrati kritikom zaključio je Katić.

Miloš Konjević kazao je da su kocerti Čole i Cece koštali po 40 hiljada eura, bez troškova boravka i organizacije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve