Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Poznati su članovi žirija za dodjelu Nagrade Milan Mladenović 2022

Nagrada Milan Mladenović uspostavljena je sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrijednosti svоjstvene umjetničkoj zaostavštini Milana Mladenovića. Biće dodijeljena četvrti put na svečanosti 21. septembra, na dan Milanovog rođenja

Zadužbina Milana Mladenovića će tradicionalno i ove godine dodijeliti Nagradu Milan Mladenović, a odlučeno je i ko će biti ovogodišnji članovi žirija.

Nagrada se dodjeljuje za najbolju pjesmu na teritoriji bivše Jugoslavije, a na osnovu odluke stručnog žirija koji ove godine čine – Mile Kekin (Hrvatska), autor i frontmen grupe Hladno pivo; Sonja Lončar (Srbija), pijanistkinja i profesorka, članica LP Dua; Matjaž Manček (Slovenija), urednik muzičkih programa ljubljanske kulturne institucije ,,Kino Šiška“; Edo Plovanić (Hrvatska), osnivač portala Muzika.hr i Dragiša Uskoković Ćima (Srbija), basista i nekadašnji član EKVa.

Konkurs za Nagradu Milan Mladenović 2022 biće raspisan 1. maja, a kakve pjesme žiri očekuje da presluša i kako zamišlja dobitnika Nagrade, otkrila je Sonja Lončar.

„Pjesma može biti bilo kog žanra, ali najbolje je ako je dovoljno hrabra da izađe iz okvira postojećih žanrova i donese nam nešto potpuno novo“, rekla je.

Matjaž Manček kaže da će žiri u traženju autorski snažnih, autentičnih, originalnih pjesama da navodi stvaralački duh Milana Mladenovića.

“Budući da se radi o Nagradi Milan MLADenović, tražimo mlade stvaraoce, mladu kreativnost, mladu muziku. Dakle, ako se smatrate mladim autorom, mladim bendom i imate mladu pjesmu koja sadrži u sebi sjeme vanvremenosti, prijavite je na konkurs”, kazao je.

I Mile Kekin se nada da će tokom žiriranja čuti svježu autorsku ,,krv”. “Ne morate biti ni fantastični svirači ni fantastični pjevači, ali maksimalno ću cijeniti originalnost – nešto novo i osvježavajuće”.

Edo Plovanić ima specifično viđenje dobre pjesme i recept koji će primijeniti tokom preslušavanja kandidata prijavljenih na konkurs:

,,Da bi pjesma bila uspješna, mora biti prenosiva publici – oni je moraju razumjeti, prihvatiti i prisvojiti.”

Dragiša Uskoković Ćima je imao tu sreću da stvara sa Milanom Mladenovićem, a kao član žirija za Nagradu Milan Mladenović 2022 vodiće se vrijednostima koje je u tom periodu spoznao, a to je da se iskrenost i autentičnost osjete uvijek i nepogrješivo: “Sam Milan bi precrtao svaku pjesmu koja liči na Ekatarinu!”

Nagrada Milan Mladenović uspostavljena je sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrijednosti svоjstvene umjetničkoj zaostavštini Milana Mladenovića. Biće dodijeljena četvrti put na svečanosti 21. septembra, na dan Milanovog rođenja.

Dobitnik prve Nagrade koja je dodijeljena 2019. godine bio je bend Artan Lili sa pesmom ,,D.E.P.R.A”, a drugi laureat bila je grupa Dram 2020. sa pjesmom ,,Daj mi sve”, a 2021. godine Nagradu su dobili Ana & The Changes za pesmu ,,Tu”.

Fond za Nagradu Milan Mladenović 2022 iznosi 3.000 eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve