Poznata ruska slikarka Margarita Čincova već treći put boravi u Crnoj Gori i opet je, kao i prije desetak godina, kada je prvi put vidjela naše more, oduševljena novi otkrićima crnogorske ljepote.

Foto: Margarita Čincova

“Ovoga puta moja posjeta Balkanu počela je iz Beograda, jer mi je moja prijateljica Borka organizovala izložbu u Srbiji. Izlagala sam umjetničke tekstile, a kao volonter vodila majstorsku klasu akvarela za djecu u školi. Ja sam umjetnik koji najčešće oslikava svjetske ljepote, a posebno volim da emitujem pozitivno raspoloženje. I ovoga puta sam, došavši u Crnu Goru, otkrila nove ljepote vaše države. Aktivna sam na društvenim mrežama i objavila sam veliki broj fotografija iz Crne Gore. Sada me prijatelji bombarduju pitanjima jer ne mogu da vjeruju da takve ljepote uopšte ima. Najčešće pitanje je: Gdje je to, želim tamo da dođem. Pošto stalno radim sa studentima i oni su uključeni u moj online dnevnik. Moram vam reći da mi svi oni zavide”, kaže za Dnevne novine Čincova.

Ona ističe da ima zanimljiv i kreativan posao koji mnogo voli.

“Ja sam srećna osoba. Zadovoljna sam poslom jer je kreativan i stalno komuniciram sa mladim ljudima. To mi daje snagu jer osjećam da mogu da im pružim nešto što im može biti važno u životu i da ih naučim stvarima koje će im biti od koristi kao budućim dizajnerima i umjetnicima. Sva ta zadovoljstva koji moj posao pruža dijelim sa kolegama i onima koji gledaju šta radim i koje to interesuje. Posebno je značajno što srijećem ogroman broj ljudi”, kaže ova interesantna slikarka.

Čincova ne krije oduševljenje Crnom Gorom i naglašava da joj mediteranski predjeli koje ovih dana obilazi daju posebnu snagu za rad i veliku inspiraciju.

“Koje nesebično pruža svima i dijeli ih toplim osmjehom morskih talasa, sa visina moćnih planina. Nas, vašu braću Slovene, sa sjevera Crna Gora zagrijava svojom toplotom i ljepotom. Zato volim Crnu Goru baš ovakvu kakva je, ljubaznu i susretljivu. O Crnoj Gori mogu da pričam samo u superlativima i možda nisam objektivna, ali i ne želim da budem objektivna kada je Crna Gora u pitanju”, naglašava Čincova.

On kaže da se trudi da sazna što više o našoj zemlji.

“Želim da znam crnogorsku istoriju i upoznam vašu kulturu. Spremna sam da na to potrošim veliko vrijeme i trud, jer znam da to vrijedi. Crnu Goru osjećam iznutra i zato želim da učim o njoj. Želim da odem tamo gdje još nisam bila u Crnoj Gori”, napominje ona.

Ova umjetnica tvrdi da skuplja ogroman materijal za buduće radove samim boravkom u Crnoj Gori.

“Nastaće brojni akvareli, koje najviše volim da radim, ali ulja na platnu i druge tehnike. Sigurna sam da će u mojim djelima inspirisanim Crnom Gorom biti puno kreativnosti, dubine i jakih sadržaja. Posebno cijenim to što sam u prilici da radim sa učenicima i imam priliku da mladima prenosim informacije o istoriji prirode i kulture, da proširim horizonte. Crnu Goru i Rusiju povezuje duga istorija. U Rusiji su veoma naklonjeni vašoj zemlji. Prije mnogo vjekova, Balkan nam je pružio ne samo vjeru i religiju, već su i ćiriličnim slovima napisane mnoge knjige u Rusiji, kada smo tek preuzimali to pismo zahvaljujući učiteljima koji su u Rusiju dolazili iz Crne Gore i Bugarske. Sada malo ljudi zna, ali su braća Crnogorci, otišli na sjever Rusije, iz toplih mora, da podignu rusku mornaricu. Istorija ne poznaje kontradikcije između naših zemalja i ta činjenica uvijek grije dušu”, kaže ona.

Margarita Čincova član je Saveza umjetnika Ruske Federacije. Profesor je nekoliko umjetničkih predmeta Uralskog državnog univerziteta za arhitekturu i umjetnost. Diplomirala je na Samara Art College i Umjetničkom fakultetu Moskovskog tehnološkog instituta. Živi i radi u Jekaterinburgu.

Laureat je brojnih međunarodnih takmičenja, održala je niz samostalnih izložbi. Izlagala je u Parizu u Cite des Arts, u Helsinkiju, Beogradu, Sofiji, Berlinu, Minsku, Moskvi, Sankt Peterburgu, Petrozavodsku, Karlovim Varima, Tomsku, Jekaterinburgu, Samara, Kurganu, Minsku, Erevanu. Radi u različitim likovnim tehnikama: grafika (akvarel), slikarstvo, umjetnički tekstil. Njena djela se nalaze u zbirkama likovnih muzeja Petrozavodsk i Tomsk.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve