Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi na tenku sa Delijama

Tenk ispred Zvezdinog stadiona, na kome je bila okačena zastava s natpisom “Severna armija” izazvao je veliku buru u javnosti jer su pojedini mediji prenijeli da je riječ o tenku koji je tokom devedesetih učestvovao u borbama u Vukovaru, što nije potvrđeno

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević fotografisao se na navijačima Crvene Zvezde, Delijama, na tenku koji je postavljen sinoć ispred stadiona “Rajko Mitić” u Beogradu. Konjević je na funkciju u hercegnovskoj Opštini ušao kao predstavnik Novske liste.

Konjević i Delije na tenku

Nakon što je sinoć postavljen tenk ispred Zvezdinog stadiona povela se velika polemika u cijelom regionu.  Srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da tenk nije pravi već da je riječ o maketi.

Tenk ispred Zvezdinog stadiona, na kome je bila okačena zastava s natpisom “Severna armija” izazvao je veliku buru u javnosti jer su pojedini mediji prenijeli da je riječ o tenku koji je tokom devedesetih učestvovao u borbama u Vukovaru, što nije potvrđeno.

Izvor blizak klubu koji je zahtijevao da ostane anoniman kaže za BBC na srpskom da je tenk prošao sve kontrole i bezbjednosne provjere.

“Riječ je o rashodovanom tenku – izvađen je motor i zalivena cijev – a kupljen je na vojnom otpadu”, navodi izvor BBC-ja.

Kako navodi, ne postoji nikakvo zakonsko ograničenje da tenk stoji ispred stadiona.

Izvor BBC-ja kaže da su tenk postavili Zvezdini navijači i da klub nema nikakve veze sa tim.

“Ostaće tu, kao dio eksterijera stadiona”, kaže on.

Vojni analitičar Aleksadar Radić kaže za BBC da su tenk T-55 masovno koristile sve strane u sukobima devedesetih.

“Jugoslovenska narodna armija (JNA) je te tenkove kupovala iz Sovjetskog Saveza, ali je model ispred Zvezdinog stadiona poljske proizvodnje. Da, taj model tenka je bio u Vukovaru, ali nisam siguran za konkretan primjerak… Mislim da nije”, rekao je on.

Kako navodi, T-55 ima registarsku oznaku od pet brojki, ali se ona na tenku ispred Marakane ne vidi.

Hrvatski Jutarnji list je ovaj čin okarakterisao kao “morbidnu provokaciju”, navodeći da su navijači Zvezde i ranije koristili motiv tenka kombinovan sa transparentom na kom je ćirilicom ispisano “Vukovar”.

Postavljanje ovog eksponata Crvena zvezda je na zvaničnoj Facebook stranici propratila uz komentar da “Marakana sad ima još jednu atrakciju”.

Kao objašnjenje za ovu “akciju”, prenijele su Večernje Novosti, stoji da je “poznat slogan navijača da je proradila Zvezdina mašina, pa će tenk sada ispred sjeverne tribine i simbolizovati taj poklič”.

Postavljeni tenk nije u funkciji, a srpski mediji pišu da je poklon jedne firme navijačima.

Stefanović: Ispred Zvezdinog stadiona je maketa, a ne tenk

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je rekao da ispred stadiona Crvene zvezde nije parkiran tenk, već maketa tenka.

“Policija se obratila tužilaštvu koje je reklo da nema elemenata krivičnog dela i mesta za postupanje policije”, rekao je danas Stefanović novinarima u Beogradu, prenose tamnošnji mediji.

On je kazao da je policija obavila kontradiverzioni pregled te makete i da ne postoje minska i eksplozivna sredstava i nešto što može da ugrozi ljude.

Stefanović je rekao i komunalni organi treba da vide da li maketa može da stoji na tom mjestu i dodao da ne zna da li će ostati ispred stadiona i tokom večerašnje utakmice između Crvene zvezde i Jang Bojsa, koja se igra od 21 čas.

Iz UEFE još nema reakcija, a ni iz FK Crvena zvezda nisu željeli da komentarišu ovaj slučaj.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve