Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Posmrtni ostaci pet osoba identifikovanih na Kosovu stižu u Crnu Goru

Posmrtni ostaci pet osoba sa crnogorske liste nestalih, koji su nedavno identifikovani na Kosovu, biće prebačeni u našu zemlju u narednih deset dana, kazao je predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, Dragan Đukanović

Posmrtni ostaci pet osoba sa crnogorske liste nestalih, koji su nedavno identifikovani na Kosovu, biće prebačeni u našu zemlju u narednih deset dana, kazao je predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, Dragan Đukanović, na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih u Ministarstvu rada i socijalnog staranja

Kako je istakao, kada je riječ o osobama koje su nestale u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije, crnogorska Komisija za nestala lica tražila je zvanično 57 osoba, od čega na Kosovu 44, u Bosni i Hercegovini 10 i na teritoriji Hrvatske tri.

Nestale osobe, kazao je, predstavljaju snažan simbol neuspjeha u zaštiti individualnih prava i vladavini zakona.

„Oni su stalan podsjetnik ljudske ranjivosti i samovolje. Problem nestalih lica doprinosi održavanju atmosfere nepovjerenja, koja vrlo često odslikava slabosti društva tek izašlog iz sukoba i razdora. Stoga je važno tražiti odgovor za svaki pojedinačni slučaj nestalog lica, ali je važno i nastojati ovaj problem riješiti na nivou društva, gdje on negativno utiče na vjerodostojnost i perspektivu političkih, demokratskih, kao i institucija za sprovođenje zakona“, rekao je Đukanović.

On je naglasio da je rješavanje pitanja nestalih važno humanitarno pitanje, jer od toga, kako je rekao, u velikoj mjeri zavisi proces pomirenja i izgradanja multietničkih društava zasnovanih na demokratiji, vladavini prava i toleranciji u regionu.

„Rasvetljavanje sudbine nestalih lica je civilizacijska, pravna i moralna obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama, koja protekom vremena nije i ne može biti manja. To je ujedno i pitanje ljudskih prava, jer porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih najmilijih. Složenost i osetljivosti procesa pronalaska oko 12.000 lica koja se još vode kao nestala iz sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, obavezuje sve koji su dio ovog procesa da, u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, doprinesu njegovom okončanju“, dodao je Đukanović.

Podsjetio je da uključivanje procesa pronalaska nestalihu okvir Berlinskog procesa i usvajanje zajedničkog Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih, u kontekstu značaja regionalne saradnje, pokazuje našu spremnost i potvrdu opredjeljenja da na tim, veoma osjetljivim, pitanjima pokažemo odgovornost, kao i da pokazuje spremnost na regionalnu saradnju.

„Crna Gora, iako potražuje manji broj nestalih lica u odnosu na druge države bivše Jugoslavije, poklanja posebnu pažnju rješavanju ovog pitanja, kao humanitarnom pitanju od neprocjenjivog značaja za porodice nestalih lica, ali i u političkom smislu kao značajnom indikatoru stvarne demokratizacije društva i države i njene spremnosti da se suoči sa posljedicima kršenja ljudskih prava izazvanih oružanim sukobima“, istakao je Đukanović.

Dodao je i da je ažurna i kompletna evidencija nestalih lica osnovni preduslov za uspješnu akciju svih organa i pojedinaca koji su uključeni u ovaj proces, zbog čega Komisija za nestala lica crnogorske Vlade podržava aktivnosti koje Međunarodna komisija za nestala lica preduzima sa Komisijama država iz regiona i objedinjavanje svih slučajeva u Bazu podataka aktivnih slučajeva lica nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije, tj. formiranje jedinstvene liste nestalih za region.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih na konferenciji su učestvovali predsjednik Udruženja porodica nestalih „Crveni božur“ Ljubiša Filipović sa članovima, predstavnica Rekoma za Crnu Goru Tamara Milaš, predstavnici Crvenog ksta Crne Gore, kao i članovi Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve