Subota, 4 Februara, 2023
Rubrika:

Poslaničko pitanje u Skupštini Srbije o Crnogorskom jeziku u Vrbasu

Pitanje se odnosi na to kada će lokalna vlast u Vrbasu na svojoj teritoriji uvesti crnogorski jezik u službenu upotrebu, imajući u vidu da su za to ispunjeni svi zakonom propisani uslovi i da je, zbog nesprovođenja zakona, na djelu diskriminacija Crnogoraca u Vrbasu.

Kao rezultat saradnje između Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Crnogorske partije (CP), Olena Papuga poslanica LSV u parlamentu Srbije postavila je poslaničko pitanje ministru državne uprave i lokalne samouprave Branku Ružiću kada će lokalna vlast u Vrbasu na svojoj teritoriji uvesti crnogorski jezik u službenu upotrebu, imajući u vidu da su za to ispunjeni svi zakonom propisani uslovi i da je, zbog nesprovođenja zakona, na djelu diskriminacija Crnogoraca u Vrbasu.

Olena Papuga je podsjetila na Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, koji kaže da će jedinica lokalne samouprave obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine, ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrđivanja zakonom propisanih uslova, navode iz CP.

Olena Papuga LSV

„U opštini Vrbas, po posljednjem popisu, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine. Prateći problematiku znam da Crnogorska partija kao politička stranka crnogorske nacionalne manjine od 2010. godine do danas upućuje svake godine zahtjev opštini Vrbas za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu. A opština Vrbas i pored zakonske obaveze već devet godina to ignoriše i diskriminiše crnogorsku zajednicu uskraćujući im ustavom i zakonom propisana prava“, navela je Papuga.

Prema njenin riječima, u Vrbasu živi 26 nacionalnih manjina, a zvanični jezici su srpski,
mađarski i rusinski, dok je crnogorski jezik kao službeni do sada uveden u opštini Mali Iđoš
2010. godine.

Odgovor ministra Ružića se očekuje sjuta (četvrtak) na zasijedanju Skupštine Srbije koja počinje u 10 sati, navodi se u saopštenju Crnogorske partije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve