Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Počasni doktorat Univerziteta Crne Gore dodijeljen Miroslavu Lajčaku

„Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo, u godini u kojoj naš Univerzitet obilježava 45 godina od svog osnivanja, uručiti visoko akademsko priznanje, počasni doktorat Univerziteta Crne Gore gospodinu Miroslavu Lajčaku“, rekao je Nikolić

Rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić uručio je visoko akademsko priznanje, počasni doktorat Miroslavu Lajčaku, ministru vanjskih poslova Republike Slovačke i predsjedavajućem Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju OEBS.

„Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo, u godini u kojoj naš Univerzitet obilježava 45 godina od svog osnivanja, uručiti visoko akademsko priznanje, počasni doktorat Univerziteta Crne Gore gospodinu Miroslavu Lajčaku“, rekao je Nikolić.

Nikolić je izrazio nadu da će ovo priznanje dodatno otvoriti put ka novim univerzitetskim partnerstvima i akademskoj saradnji dviju zemalja, posebno u domenu: uzajmne podrške na zajedničkim međunarodnim projektima; inteziviranja međusobne kadrovske i studentske mobilnosti, kao i jačanja akademske izvrsnosti i konkurentnosti na evropskom prostoru visokog obrazovanja i naučnog istraživanja.

„Dodjeljivanje počasnog doktorata predstavlja intelektualno odlikovanje za promovisanje vrijednosti demokratskih procesa i multikulturne tolerancije i akademsko uvažavanje izuzetnog doprinosa, gospodina Miroslava Lajčaka, na polju razvoja međunarodnih odnosa, prava i diplomatije, jačanja crnogorsko-slovačkih odnosa i povezivanja univerzitetskih institucija“, kazao je  Nikolić.

Univerzitet Crne Gore je na 56. sjednici V saziva Senata, kako navodi Nikolić, podržao prijedlog Vijeća Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore da se u skladu sa Pravilnikom o dodijeli počasnih titula i drugih priznanja na Univerzitetu Crne Gore, počasni doktorat dodijeli Miroslavu Lajčaku.

„Priznajem da sam dirnut vašom izuzetnom pažnjom kojom su u meni izazvane emocije i mnoga sjećanja. Dio mog profesionalnog i ličnog života bio je vezan za vašu zemlju i neke sudbonosne trenutke vaše moderne istorije. Svi ljudi i događaji iz tog perioda će ostati zauvijek u mom sjećanju i predstavljati snažnu sponu između Crne Gore i mene“, rekao je  Lajčak.

Kroz nekoliko riječi Lajčak je podijelio svoje viđenje savremene Crne Gore i naveo da je danas u svijetu poznata kao uspješna zemlja, a međunarodnom zajednicom prihvaćena i kao pouzdan partner i saradnik na kojeg se može uvijek računati u rješavanju složenih problema, ne samo u regionu Zapadnog Balkana, već i šire.

„Danas osjećam kao da sam jedan od članova Univerziteta Crne Gore i vaše akademske zajednice, što me još više obavezuje da se posvetim razvoju saradnje sa Crnom Gorom i sa vašim Univerzitetom. U svoje ime, a i u ime zemlje Slovačke Republike slobodan sam da kažem da Crna Gora i u budućnosti može uvijek računati na iskreno prijateljstvo i nesebičnu pomoć Slovačke“, dodao je Lajčak.

Dekan Fakulteta političkih nauka Milan Marković, u ime Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, ukratko je obrazložio prijedlog za dodjelu počasnog doktorata gospodinu Miroslavu Lajčaku.

„Gospodin Lajčak obavljajući značajne društvene misije u oblasti diplomatije, svojom aktivnošću, predanošću i dugogodišnjim radom, često nimalo lakim, predočio je ideje mira, integracije, ravnopravne međunarodne saradnje među državama, dijaloga, tolerancije, multuietničkog sklada. Zahvaljujući njemu razvila se dobra saradnja i prijateljski odnos Univerziteta Crne Gore i Univerziteta Slovačke“, kazao je dekan Marković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve