Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Plavo vino novi odgovor na pitanje “crveno ili bijelo”?

Ovaj napitak nevjerovatne boje dolazi iz Španije, tačnije iz Baskije, a proizvodi ga kompanija Gik iz koje ističu da su željeli da unesu inovacije u najtradicionalniju industriju i stvore revoluciju

Ako se dvoumite između crvenog i bijelog, ili uopšte nijeste ljubitelj vina, možda je prava stvar za vas novitet koji će ovog ljeta vladati Instagramom: organsko plavo vino.

Ovaj napitak nevjerovatne boje dolazi iz Španije, tačnije iz Baskije, a proizvodi ga kompanija Gik iz koje ističu da su željeli da unesu inovacije u najtradicionalniju industriju i stvore revoluciju, ali i da je ovo vino namijenjeno prvenstveno mladim ljudima koji inače nisu vinoljupci, prenosi Nedeljnik.rs.b

Šestorica mladih hemijskih inženjera – Injigo Aldaj, Imanol Lopez, Jen Bezga, Gorka Maicegi, Aric Lopez i Taig Makarti – nakon dvije godine istraživanja na Univerzitetu u Baskiji odlučila su 2015. godine da osnuju kompaniju Gik Live!, a niko od njih nije prethodno imao iskustva u proizvodnji vina.

U samo prvih godinu dana, međutim, prodato je 30.000 flaša plavog vina, dok je u 2017. godini taj broj porastao na blizu 500.000. Kompanija izvozi vino u 25 zemalja, a sada zapošljava dvanaestoro ljudi.

Uprkos vještačkom izgledu, neobična boja vina je zapravo prirodna, dobijena od antocijanina, pigmenta koji se nalazi u grožđu, boje poznate kao indigotin koja se nalazi u biljkama.

Vino je napravljeno od mješavine crvenog i bijelog grožđa dobijenog iz francuskih i španskih vinarija, a proizvođači navode da je idealan napitak uz gvakamole ili suši, pa čak i pastu, zbog svog blagog, slatkog ukusa.

Mnogi se pitaju je li ovo vino prikladnije ljetnjoj sezoni ili ipak zimskom vremenu. Vino, međutim, nema sezonu, te je i ovo plavo sjajno osvježenje za vrele ljetnje dane, a sasvim je prikladan napitak i kada se temperature spuste ispod nule. Savršeno će se slagati uz neki desert, a može poslužiti i kao glavni sastojak šarenih koktela.

Ovaj plavi napitak sadrži 11,5% alkohola, što je niži procenat alkohola od onog koji vina inače sadrže – između 12,5% i 13,5%, a veoma je popularan ne samo u Španiji već i u čitavoj Evropi.

https://www.instagram.com/p/BOAVFp3Bgo4/?utm_source=ig_embed

Tvorci plavog vina inspiraciju su pronašli u ekonomskoj teoriji poznatoj kao „strategija plavog okeana”.

„Nastanak plavog vina za nas ima mnogo značenja”, naveo je jedan od tvoraca. „Kada smo počeli da razmišljamo o razvijanju ovog napitka, pročitali smo knjigu pod imenom Strategija plavog okeana, koja govori o tome da postoje dvije vrste okeana: crveni, pun ajkula (onih koji se takmiče za potrošače na tržištu) koje se međusobno bore za ribu (klijente) i boje okean u crveno svojom krvlju. Knjiga je govorila o stvaranju plavog okeana, okeana u kojem su, zahvaljujući kreativnosti i inovacijama, svi slobodni. Za nas je pretvaranje tradicionalno crvenog napitka u plavi poput poezije, i ono nikako ne bi moglo da ima drugu boju. Štaviše, plava boja u psihologiji označava tehnologiju, fluidnost, budućnost, kreativnost… To su koncepti na kojima počiva naša vizija.”

Tajm miris ovog safirnog napitka opisuje kao voćkast, a ukus pomalo nalik nekakvom slatkišu, ili čak slatkoj lubenici.

Plavo vino je, ističe Tajm, novi odgovor na pitanje: „Crveno ili bijelo?”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve