Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Pjesnička zbirka Dvije trećine autora Adrijana Vuksanovića predstavljena u Narodnoj biblioteci

Riječ je o poeziji koja nije nimalo laka za čitanje i razumijevanje i da bi smo je shvatili moramo uložiti maksimalan intelektualni napor, ocijenio je profesor književnosti Veljko Đukanović

Pjesnička zbirka “Dvije trećine”, autora Adrijana Vuksanovića, predstavljena je sinoć u Narodnoj biblioteci i čitaonici “Njegoš” na Cetinju.

Zbirka „Dvije trećine“ ima tri tematske grupacije i to: ljubavne pjesme, misaone ili refleksivne i duhovne odnosno, religijske pjesme.

Riječ je o poeziji koja nije nimalo laka za čitanje i razumijevanje i da bi smo je shvatili moramo uložiti maksimalan intelektualni napor, ocijenio je profesor književnosti Veljko Đukanović.

“I sam naziv zbirke “Dvije trećine” nas upućuje na to da je pjesnik ostao nedorečen, tj da je dvije trećine iskazao a da je jedna trećina ostavljena čitaocu da sam nadomjesti svoje pjesničke imaginacije”, kaže Đukanović.

On ističe da se u stihovima Vuksanovića često preplijeću stvarnost i imaginacija, ljubav i mržnja, želja i mogućnost, prihvatanje i neprihvatanje nametnutog.

“Pjesnik je smjelo iskoračio iz sfere opštepoznatog i uputio se u zonu apstrakcije. Uz vješto korišćenje igre riječi, aluzije, metafore, metonimije i drugih stilskih postupaka, on traži od nas da aktivno učestvujemo u poimanju pjesničkih slika, čime zbirka dobija na svježini i sveobuhvatnosti”.

Moderator književne večeri, publicista i književnik Božidar Proročić, kazao je da je Adrijan Vuksanović, kao istaknuti hrvatski intelektualac u Crnoj Gori, duže vrijeme prisutan kako na javnoj tako i na političkoj sceni, a da je zbirka „Dvije trećine“ prva zaokružena cjelina njegovog dugogodišnjeg poetskog stvaralaštva.

Autor zbirke Adrijan Vuksanović istako je da su u ovoj knjizi sabrane mnoge njegove borbe.

“Treba provocirati svoje nadahnuće. Ima u ovoj mojoj poeziji, na trenutke, i nekog revolta ali ja sam zahvalan svima koji su me doveli u tu poziciju stvaranja, kada je to bilo ugodno, ili manje ugodno”.

Ljudi koji vam žele nauditi, kaže Vuksanović, daju vam neponovljivu šansu, a to je da budete bolji.

“To je i jedini način da ih savladate i moja je poruka da nikada ne propustite tu šansu”, poručio je Vuksanović.

Prva zbirka poezije Adrijana Vuksanovića pod imenom „Dvije trećine” izašla je iz štampe, u izdanju Hrvatskog slova i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Knjigu je likovno opremila Mirta Vekić, dok je motiv naslovnice Zlatni kavez, hrvatskog akademskog slikara Matka Vekića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve