Subota, 25 Septembra, 2021
Rubrika:

Petar Božović otvara novski festival filma

Na prvoj konferenciji za novinare u foajeu Dvorane Park najavljeno je da publiku očekuje najbolje od nove evropske kinematografije, svjetska premijera filma “Pucnji u Marseju” Gordana Matića, crnogorske premijere, studentski filmovi sa 11 akademija i jugoslovenski klasici.

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće održan od 1. do 7. avgusta, pod sloganom “Suton, đir i film”. Smotra koja predstavlja manifestaciju od nacionalnog značaja publici će ponuditi više od 50 ostvarenja na četiri lokacije. Festival će na Kanli Kuli otvoriti legenda jugoslovenskog glumišta, Petar Božović.

Na prvoj konferenciji za novinare u foajeu Dvorane Park najavljeno je da publiku očekuje najbolje od nove evropske kinematografije, svjetska premijera filma “Pucnji u Marseju” Gordana Matića, crnogorske premijere, studentski filmovi sa 11 akademija i jugoslovenski klasici.

“Zajednička tema koja sve filmove približava jeste odnos pojedinca i sistema, to je jedna balkanska, uvijek aktuelna tema, a koja je posebno došla do izražaja u vremenu globalne kovid pandemije”, kazala je direktorica Festivala i izvršna direktorica Javne ustanove kulture “Herceg Fest”, Gordana Porobić Krcunović.

Kako se moglo čuti, Festival se ove godine suočio sa brojnim problemima kada su u pitanju budžet i organizacija, ali zahvaljujući saradnji i entuzijazmu pripremljen je program koji će zadovoljiti filmsku publiku različitih ukusa.

“Naš dodatni motiv da istrajemo u tome da se ovaj festival održi, bez obzira na budžet koji je znatno smanjen i na činjenicu da još uvijek nismo potpisali o finansiranju sa Ministarstvom, su ličnosti koje su ostavile traga u Festivalu, a napustile su nas u prethodnoj godini – Pero Dubanek, Milan Špiček i Zoran Živković”, kazala je Porobić Krcunović.

Predsjednik Savjeta Festivala Nikola Vukčević naveo je da je ponosan što su sve teškoće u pripremi 34. izdanja prevaziđene zahvaljujući prijateljima ove smotre. Kako je rekao, radilo se sa najboljim mogućim osjećanjima i rezultat je relavantno izdanje festivala.

“Kroz sve konekcije trudili smo se da podignemo relavantnost festivala, ali i da Festival bude mjesto susreta, razmjene ideja, uspostavljanja odnosa, da relavantne ljude zainteresujemo za ono što se u Crnoj Gori radi”, rekao je Vukčević.

On je posebno istakao saradnju u okviru Mreže festivala Jadranske regije, koju čine Sarajevo film festival, Zagreb film festival, Festival autorskog filma Beograd i Film festival Herceg Novi – Montengro film festival. Kako je kazao, novskom festivalu je čast da bude dio ove inicijative, u okviru koje su pripremljene selekcija filmova na Kanli Kuli i radionica za mlade filmske kritičare.
Kako bi pomogla Festival i omogućila da on ostane na visokom nivou, Opština Herceg Novi je ove godine pojačala svoje učešće.

“Vjerujemo da će ove godine program zadovoljiti sve probrane ukuse ljubitelja filma. Za Herceg Novi je posebno važno umrežavanje festivala iz regiona i segment posvećen mladim stvaraocima. Vjerujemo da ćemo uz podršku resornog ministarstva sam koncept moći da unaprijedimo i obogatimo”, kazala je sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

Veliki broj selektovanih studentskih filmova daje razlog da vjerujemo u svijetlu budućnost Filmskog festivala i kinematografije šireg regiona, čulo se na konferenciji. Ovaj program otkriće neke nove talente iz šireg regiona, a selektovala ga je dramska spisateljica i scenaristkinja, Maja Todorović.

“Drago mi je da kreativnosti nije manjkalo. Svi ti mladi ljudi su nastavili da se bave temama koje ih lično diraju, iskreni su u svom pristupu, stražuju ono što ih zaista zanima, što je njihovo okruženje i svijet, ne bave se nekim stvarima koje su trenutno nametnute već onim što su njihovi problemi. Mislim da iz toga izlazi i kvalitet ovih filmova”, poručila je selektorka Maja Todorović.

Na Kanli Kuli biće prikazani filmovi selekcije dugometražnog igranog filma, na Forte Mare program Kino Evropa i Mreža festivala Jadranske regije, u amfiteatru Dvorane Park studentski filmovi, u velikoj sali Dvorane jugoslovenski klasici Zdravka Velimirovića i Živka Nikolića. U program su ušle i projekcije na Luštici, u selu Klinci gdje će biti prikazana četiri filma programa Luštica Replay.

Prateći programi su radionica za mlade fimske kritičare u okviru Mreže festivala Jadranske regioje, koja će biti održana u Kući nobelovca Iva Andrića, i Uvodna sesija: Razgovori o preispitivanju profila Festivala, 6. avgusta u Dvorani Park
.
Nagrade za najbolja filmska ostvarenja biće dodijeljene poslednje noći festivala, 7. avgusta na Kanli Kuli. Novost su nagrada publike Adriatic Audience Award u okviru selekcije Mreže festivala Jadranske regije i Plaketa Zorana Živković koja je dio glavne nagrade, u čast dugogodišnjeg producenta i poslovnog direktora Festivala.

Selektor programa dugometražnog igranog filma i Kino Evropa je filmski reditelj Ivan Bakrač (Crna Gora), koji je i koselektor programa Mreže festival Jadranske regije.

Žiri glavnog programa su Zlatko Vidačković (Hrvatska), Sali Saliji – Sallini (Turska), Andamion Murataj (SAD-Albanija), Ivan Salatić (Crna Gora) i Tanja Bošković (Srbija). Žiri studentskog programa su Marija Nikčević (Crna Gora), Vuk Vuković (Crna Gora) i Igor Bošnjak (BIH).

Domaćin programa radionice za mlade filmske kritičare je reditelj Ivan Salatić (Crna Gora), predavači i mentori su filmski kritičari Vlado Petković (Srbija), Nino Kovačić (Hrvatska) i Mirza Skenderagić (BIH), a gostujući predavač je Arman Fatić (BIH).
Festival će biti organizovan uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera. Cijena karte za projekcije na Kanli Kuli i Forte Mare iznosiće 4 eura, a u Dvorani Park 3 eura.

Pokrovitelji 34. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg Fest“.

Najnovije

Mrvaljević: Postupanje policije dovelo nas je na ivicu tragedije

Samo je prisebnost građana sačuvala mir na Cetinju i u Crnoj Gori. Doprinos vrha izvršne vlasti i dijela političkih aktera aktuelne većine je bio...

Naredna vlada isplatiće osam miliona eura IRF-u

Naredna vlada Crne Gore imaće zadatak da od 1. januara 2025. godine iz budžeta deset godina zaredom izdvaja po 800.000 eura kako bi isplatila...

ŠĆEKIĆU FOND PO SVAKU CIJENU Da li su jedan čovjek i partijsko obećanje važniji...

Nakon što je drugi put od strane Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje izabran za vršioca dužnosti direktora dok se ne okonča javni konkurs...

ŠEST GODINA OD OKRETANJA PRASETA NA RAŽNJU ISPRED SKUPŠTINE Šatorsko naselje izvor kadrova nove...

U ponedjeljak, 27. septembra, biće punih šest godina od kako je Demokratski front ”otvorio” šatorsko naselje ispred Skupštine Crne Gore, kao vid protesta protiv...

Apel okupiranom Cetinju

Piše: Sreten Vujović Od dana kada je policija Crne Gore pod komandom Alaksandra Vučića i Aleksandra Vulina a posredstvom, marionetske gostujuće vlade zavela neviđeni teror...

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
pero
28.07.2021-23:50 23:50

A sta opet Bozovic a svi su Bozovici cetnici kao i ovaj kobajagi glumac,