Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Pet godina od smrti Bouvija: Možda je otišao, ali svijet ga i dalje ne pušta da ode

Šta god da je radio, radio je to sa stilom i svemu je dao lični pečat

Velika muzička zvijezda Dejvid Bouvi (David Bowie) umro je na današnji dan prije pet godina, samo dva dana nakon što je proslavio 69. rođendan, kada je objavio i svoj posljednji, 25. album “Blackstar”, koji su kritika i publika okovale u zvijezde.

U tajnosti se godinu i po borio s rakom, ali nije uspio. Umro je u svom domu okružen porodicom. Njegov sin, reditelj Dankan Džouns (Duncan Jones, 48) prvi je potvrdio žalosnu vijest, a supruga Iman oprostila se od voljenog Dejvida na društvenim mrežama.

Pepeo na Baliju

U dugogodišnjoj karijeri okušao se u brojnim žanrovima, glam roku, art roku, soulu, hard roku, a nisu nepoznati ni njegovi izleti u dens, elektroniku i pank.

Šta god da je radio, radio je to sa stilom i svemu je dao lični pečat. Otkad je preminuo, njegovi fanovi saznali su brojne nepoznate informacije o svom idolu.

Želja mu je bila da njegov pepeo bude prosut na Baliju, brinuo je kako će publika reagirati na njegov album “Blackstar”, trebalo je da glumi Gandalfa u filmu “Gospodar prstenova”, svojoj asistentkinji ostavio je dva miliona dolara, htio je da ga pamte po frizurama.

– Dejvid je svakodnevno u našim srcima i mislima. Znate, on je bio moja prava ljubav…Kćerka me jednom pitala da li bih se ponovo udala, odgovorila sam joj: “Nikad!”. Vodili smo lijep, običan život. Voljela bih da smo imali više zajedničkih godina – rekla je njegova supruga Iman nedavno u intervjuu za magazin “Harper’s Bazaar”.

Bouvi je rođen 8. januara 1947. godine, istog datuma kada i još jedan veliki inovator rok muzike i pop kulture 20. stoljeća Elvis Prisli (Presley), dvanaest godina ranije. No, bez obzira na to, puno ih toga povezuje po uticaju koji su ostvarili, ali i zbog posmrtne isplativosti njihovog lika i djela. Naime, obojica su postala dokazima sličnih zakonitosti u diskografskoj industriji i svjetskom šoubiznisu.

Crnilo ormara

Unazad ovih pet godina, čini se da Dejvid Bouvi zapravo nije nigdje ni otišao. Njegove ploče prodaju se u milionskim tiražima i svake od tih pet godina pojavio se neki luksuzni retrospektivni box set posvećen određenom razdoblju njegovog rada.

Nekoliko dana nakon njegove smrti Brajan Eno (Brian), Bouvijev saradnik i prijatelj, komentirao je:

“David je i svoju smrt pretvorio u umjetnost.”

Uspio je sakriti svoju bolest i usred Njujorka znajući da bi mu njeno otkrivanje poremetilo planove i normalan rad pa je doslovno do kraja života radio onako kako i izgleda, skršeno, u videospotu singla “Lazarus”, u kojem ulazi u crnilo ormara i pušta nas da zamislimo šta se unutra krije.

– Dejvid je bio izuzetan lik. Veliki umjetnik, prijatnog karaktera i često nasmijan i uvijek pozitivnog stava. Najviše sam radio live nastupe za njega, ali smo sarađivali i van bine, naravno. S takvima je najlakše. Znao je šta hoće. Čovjek koji je ostavio najjači utisak kao umjetnik muzičar na mene – izjavio je nedavno za „Avaz“ Brajan Rašić, jedan od najpoznatijih svjetskih rok fotografa.

Izvoravaz.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve