Ovogodišnja kiša meteora noćas dostiže vrhunac

Bloger internet stranice “Akuveder astronomija” Dejv Samjuel izjavio je da se noćas može pojaviti i do stotinu meteora u 60 minuta, te da meteori nijesu samo brojni već i lijepi, već da ostavljaju sjajan trag za sobom na nebu

Ovogodišnja kiša meteora Perseidi noćas će dostići vrhunac, saopšteno je iz Američkog društva za izučavanje meteora.

Kiša meteora Perseidi 2012 (Foto: David Kingham)

Na internet stranici Američkog društva za izučavanje meteora navodi se da bi oblaci mogli da pokvare posmatranje Perseida, kiše meteora koja će trajati od večeras do rano ujutru.

Bloger internet stranice “Akuveder astronomija” Dejv Samjuel izjavio je da se noćas može pojaviti i do stotinu meteora u 60 minuta, te da meteori nijesu samo brojni već i lijepi, već da ostavljaju sjajan trag za sobom na nebu.

“Akuveder” upozorava da bi posmatranje Perseida mogao da oteža Mjesec, koji će biti skoro pun i tako određivati koliko meteora se može vidjeti.

“Perseidi će biti najaktivniji nakon ponoći, pa sve do svitanja. Međutim, tokom ove pojave biće toliko meteora, pa je moguće da neke od njih vidite već tokom večeri”, naglasio je Samjuel.

“Akuveder” napominje da bi posmatrači trebalo da drže Mjesec van vidokruga i da gledaju tamniji dio neba, što će povećati šanse da vide meteore.

Komentari

avatar