Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Ovo su evropski gradovi sa najboljom kulturnom ponudom

Bounce napravio listu

Prilično je teško klasifikovati gradove na osnovu njihove kulturne ponude, ali upravo su to uspjeli da urade ljudi iz kompaniji za skladištenje prtljaga Bounce.

Sabirajući broj muzeja i galerija, pozorišta, biblioteka i muzičkih dvorana na 100.000 ljudi, a zatim kombinujući to sa brojem Google pretraga za sve što ima veze s kulturom, Bounce je napravio listu najkulturnijih gradova na Starom kontinentu, prenosi City magazine.

Na vrhu ove liste nalazi se Venecija, što vjerovatno nije veliko iznenađenje za većinu čitalaca. Venecija se može pohvaliti sa 37,94 muzeja i galerija, 12,77 biblioteka i 10,45 muzičkih dvorana na 100.000 ljudi, što je zaista dosta. Prijestonica italijanske regije Veneto ima proporcionalno više muzeja, galerija, biblioteka i muzičkih dvorana nego bilo koji drugi u Evropi.

Drugi na listi je Edinburg, u kome se, između ostalog, nalazi srednjevekovni Edinburški zamak i Nacionalni muzej Škotske, dok je treći Amsterdam, koji ima nevjerovatnih 887.350 pretraga vezanih za kulturu na Googleu.

Na osnovu broja muzeja i galerija, muzičkih dvorana, pozorišta i biblioteka na 100.000 stanovnika, sljedećih 10 gradova su rangirani kao najkulturniji u Evropi:

1. Venecija (Italija)
2. Edinburg (Velika Britanija)
3. Amsterdam (Holandija)

4. Firenca (Italija)
5. Milano (Italija)
6. Pariz (Francuska)
7. Prag (Češka Republika)

8. Cirih (Švajcarska)
9. Dablin (Irska)
10. Rim (Italija)

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve