Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Otvorena izložba dokumenata i fotografija ”Prosvjeta u Podgorici”

U ime Glavnog grada, izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnice Danilo Šaranović i tom prilikom podsjetio da Podgorica nije samo administrativni i kulturni, već i obrazovni centar Crne Gore decenijama.

Uorganizaciji Arhivskog odsjeka Podgorica i Državnog arhiva Cetinje, u holu Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”, priređena je druga izložba dokumenata i fotografija “Prosvjeta u Podgorici”,autorki Biljane Drašković i Sandre Marković.

U ime Glavnog grada, izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnice Danilo Šaranović i tom prilikom podsjetio da Podgorica nije samo administrativni i kulturni, već i obrazovni centar Crne Gore decenijama.

– Ono što je zapisano u dokumentima koji su dio izložbe, istovremeno obavezuje da se u tom duhu i u buduće nastavi. Kada govorimo o obrazovanju, naš najveći izazov je nedostatak škola i vrtića. Međutim, imajući u vidu da je nova gradska upravaformirana prije svega nešto duže od mjesec dana, već smo pokrenuli na tu temu određene akcije. Kada su u pitanju vrtići, imajući u vidu da u Podgorici imamo dva državna vrtića “Đina Vrbica” i “Ljubica Popović”, koje imaju 27 vaspitnih jedinica, mnoge od njih imaju određene komunalne probleme i to je nešto što će nova gradska uprava, zajedno sa nadležnim gradskim preduzećima i organima rješavati tokom ljetnje sezone – istakao je Šaranović i dodao da obrazovanje i prosvjetatreba dabudu stub i nosilac razvoja Crne Gore, uz napomenu da naša zemlja ima dovoljno kadrovskog potencijala na svim nivoima, samo, kako je kazao, ukoliko im damo slobodu i prostor da obavljaju svoju funkciju onako kako treba.

Direktor Državnog arhiva Danilo Mrvaljević istakao je da se ova manifestacija održava tradiocionalno u cilju buđenja svijestikako kod građana, tako i institucija, o značaju arhivske građe i arhivske djelatnosti samog Državnog arhiva.

– Današnja izložba predstavlja jedan veoma zanimljiv osvrt o prosveti i školstvu u Podgorici, počevši od 1900.godine, pa do osamdesetih godina prošlog vijeka. U izradi izložbe korišćena su dokumenta, arhivska građa iz Državnog arhiva Crne Gore, iz centralnog depoa koji se nalazi na Cetinju, gdje se čuva najvrjednija arhivska građa – kazao je Mrvaljević.

Ovom izložbom, koja oslikava sistem obrazovanja i vaspitanja djece od prvih škola na području opštine Podgorica do osamdesetih godina 20.vijeka, počela je manifestacija“Nedjelja arhiva”, kojom je predviđeno više od 100 programa i aktivnosti u svim arhivskim odsjecima, širom Crne Gore. Izložba će trajati do 6. juna.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve